2021. April 11., Leó Szaniszló

Környék ügye

#heves megye #lakásfelújítás #szakemberhiány

Heves megyében is hónapokat kell várni egy szakemberre a lakásfelújításnál

2021.3.25. 19:15

A járvány kitörése előtti szinten van a szakemberhiány.

Nagyjából négy és fél hónap telik el egy szakemberrel való kapcsolatfelvétel és a munka tényleges megkezdése között egy lakásfelújításnál

– derült ki a Mapei Kft. szerdai online sajtótájékoztatóján a hirado.hu beszámolója szerint.

 

Újra a koronavírus-járvány kitörése előtti szintre emelkedett a szakemberhiány. Átlagosan 133 napot kell várni egy szakemberre. Két héttel többet, mint 2020 júliusában, és mindössze két nappal kevesebbet, mint múlt év februárjában, a pandémia előtt – jelentette be mai sajtótájékoztatóján a Mapei Kft. Az országos kutatás 4450 fő megkérdezésével készült.

 

Legalacsonyabb a szakemberhiány Komárom-Esztergom megyében (110 nap) és Tolna megyében (114 nap). A legmagasabb Hajdú-Bihar megyében (150 nap) és Csongrád-Csanád megyében (149 nap). Heves megyében az átlaghoz közeli, 127 napot.

Szakemberhiány-megyénként-2021
Kép forrása: hirado.hu

Országosan a legkevesebbet ácsra kell várni, 94 napot. A legtöbbet gépészre, 157 napot, és villanyszerelőre, 145 napot.

A jelenlegi 133 nap nagyon hosszú várakozási idő. Úgy tűnik, hogy a szakemberhiány járvány előtti szintre emelkedésében vélhetően az otthonteremtési és felújítási támogatások hatására javuló felújítási kedv játszik szerepet

– mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

 

Ezt látszik alátámasztani, hogy jelentősen, 16 százalékkal nőtt a generálkivitelezők vállalási ideje. Jelenleg 113 napot kell generálkivitelezőre várni, a koronavírus-járvány előtti 97 nappal szemben. A legkritikusabb a helyzet Veszprém és Heves megyében, ahol egyaránt 189 nap a várakozási idő.

 

A kutatásból az is kiderült: a felújítást tervezők 26 százaléka biztosan igénybe veszi az otthonfelújítási támogatást. További 35 százalék talán, még nem döntötte el, de lehetségesnek tartja.


Az otthonfelújítási támogatást biztosan igénylők aránya Pest, Baranya, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb, egyaránt 30 százalék. A legalacsonyabb az otthonfelújítási támogatás igénybevételi hajlandóság Bács-Kiskun és Vas megyében (18 százalék), valamint Békés megyében (20 százalék).

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló