2023. február 2., Karolina Aida

Környék ügye

Kinek higgyünk? Nyitrai Zsolt és Müller Cecília nagyon mást mondanak Heves megye fertőzöttségéről

2019.11.30. 00:00

Valamiért nem passzolnak a képviselő és a tisztifőorvos által közölt esetszámok.

 

A kormányzati tájékoztató portál minden nap közzéteszi a magyarországi aktív koronavírus-fertőzöttek számát, ugyanakkor az oldalon azt általában nem szokták feltüntetni, hogyan oszlanak meg ezek az esetek a megyék között. Szűkebb hazánkban az aktuális járványadatokat Nyitrai Zsolt fideszes országgylési képviselő szokta közölni, péntekenként tart sajtótájékoztatót. Ott lennénk mi is, de valamiért a honatya stábja nem küld portálunknak meghívót. 

 

A héten az eddigi gyakorlattal ellentétben kivételesen a koronavirus.gov.hu oldalon is megjelent egy táblázat, amelyben feltüntették a Heves megyei aktív fertőzöttek számát (miután ugyanezeket az adatokat Müller Cecília az Operatív Törzs aznapi tájékoztatóján fel is olvasta). Azaz néhány napon belül volt három közlés is: Nyitrai Zsolt november 20-án mondott egy számot, majd november 24-én jött az országos tisztifőorvos és a kormányzati oldal tájékoztatása, végül november 27-én ismét az országgyűlési képviselő beszélt az aktuális esetszámról. Ezek a számok pedig a következőképpen alakultak: november 20-án Nyitrai szerint 2534 aktív fertőzött volt, november 24-én Müller szerint 3596, majd november 27-én ismét Nyitrai szerint 2494 (közölük 523 Egerben).

 

Fotó: MTI 

 

Hogy ezt a nagy eltérést mi magyarázza, azt nem tudhatjuk. Időnként elő szokott forduni, hogy a kormányzati oldalon közölt adatokat utólag korrigálják, mert egyes fertőzötteket eredetileg rossz lakcím szerint regisztráltak (ezt "járványügyi adattisztítás" néven emlegetik). Mivel a Nyitrai Zsolt által közölt két adat viszonylag hasonló, ez a magyarázat ebben az esetben nem tűnik valószínűnek; hiszen ez azt jelentené, hogy néhány napon belül kétszer is korrigálni kellett ezer embernek a lakcímét, ami azért nehezen elképzelhető.

 

Pénteken írásban kerestük megy Nyitrai Zsoltot, akit arról kérdeztünk, hogy milyen forrásból származnak az általa közölt adatok, és mi lehet a magyarázata ennek a jelentős különbségnek. Ha választ kapunk, közöljük.

 

(Indexkép: nyitraizsolt.hu)

 

Koronavírus - Karanténba vonult egy gyöngyösi óvodás csoport, miután két dolgozó tesztje pozitív lett

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló