2022. december 5., Vilma

Környék ügye

Kiderült, mi okozta a tömeges halpusztulást az Eger-, és a Bene-patakban

2019.11.30. 00:00

Válaszokat kaptunk a megyei katasztrófavédelemtől.

 

Nem vegyi anyagok, hanem a heves esőzések által a vízbe mosott szerves, szennyező anyagok idézték elő azt az oxigénhiányos állapotot, ami tömeges halpusztulást idézett elő az Eger-, valamint a Bene-patakban - így foglalható össze a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság válasza, amelyet az Egri Ügyek kérdéseire adott az utóbbi hetek eseményeivel kapcsolatban.

 

Az ezen héten, szerdán az Eger-patakban történt halpusztulással kapcsolatban a katasztrófavédelem azt írta: 2019. augusztus 7-én este érkezett bejelentés a Heves megyei műveletirányítás ügyeletére, miszerint Nagytályán a patakban több haltetemet fedeztek fel. Az ügyben érintett hatóságok - vízügy, kormányhivatal, katasztrófavédelem - a bejelentés alapján azonnal megkezdték a vizsgálatokat, amelyek jelenleg is tartanak.

 

 

A katasztrófavédelmi mobil labort még aznap este a helyszínre riasztották, a szakemberek hajnal negyed háromig a patak Nagytálya és Eger közötti szakaszán négy helyszínen is mintát vettek a vízből. Az eredmények azt mutatták, hogy a patak vizében alacsony volt az oldott oxigén szintje, kissé emelkedett a szervesanyag tartalom. A patak kezelője, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság a Vízügyi Hatósággal egyeztetve a kivizsgálás és a haltetemek eltávolítására a legmagasabb, harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelte el.

 

A kivizsgálás eddigi adatai alapján a halpusztulást a rendkívül rövid idejű és extrém nagy mennyiségű csapadék által bemosott szennyező anyagok, illetve üledék okozhatta.

 

A még júliusban, a Bene-patak mentén, illetve a Tarnában történt halpusztulással kapcsolatban a katasztrófavédelem szintén nem állapított meg ipari vagy egyéb eredetű vegyianyag-szennyezést. A lapunk által kapott válaszban az szerepel, hogy az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság a szennyezést követően a Bene-patakon és Tarna-patakon III. vízminőség-készültségi fokozatot rendelt el, amelyet azóta már megszüntetett, továbbá mint az érintett vízfolyások kezelője az érintett önkormányzatokat tájékoztatta. A lakosságra nézve a kialakult helyzet nem jelentett veszélyt, a tetemek eltávolításáról gondoskodtak. További intézkedésekről az eljáró hatóságok a kivizsgálás lezárását követően döntenek.

 

A már meglévő vizsgálati eredmények alapján a halpusztulást nem vegyi anyag okozta, hanem nagy valószínűséggel az érintett vízfolyásokba került szerves anyag idézett elő oxigénhiányos állapotot. Ilyen szerves anyag lehetett például a mezőgazdasági területeken kiszórt trágya is.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló