2023. december 9., Natália

Környék ügye

#eger #heves megye #koronavírus #védettségi igazolvány

Kiderült, az egriek és Heves megyeiek hány százalékának van védettségi kártyája

Barna Benedek 2021.08.13. 15:04

A megyeszékhelyen a megyei átlag feletti az igazolvánnyal rendelkezők aránya.

 

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel megszerezte a védettségi igazolványok települési adatait a Fővárosi Kormányhivataltól, amely a plasztikkártyák postázását végzi. Az erről szóló Facebook-posztban, amelyet a 24.hu szemlézett, a politikus azt írta: augusztusig országosan 6.560.942 darab védettségi igazolványt postáztak ki, amelyet nem csak a koronavírus ellen beoltottak, hanem azok is megkapnak, akik igazoltan felgyógyultak a betegségből.

 

A kapott adatokat feldolgozása után iderült, hogy megyei/fővárosi bontásban Budapesten a legmagasabb az igazolvánnyal rendelkezők aránya (78,4 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a legalacsonyabb (54,9 százalék). Győr-Moson-Sopron és Vas megyében 70 százalék körüli az arány, és

13 olyan megye van, ahol legalább 60 százalékos – ezek között van Heves megye is 62 százalékkal (szűkebb hazánk így Budapest és a megyék rangsorában a 13. helyen áll).

Ennél alacsonyabb értéket Borsodon kívül Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében mértek.

 

 

A járások szerinti bontásban a Győri, a Budakeszi, a Dunakeszi és a Szombathelyi járásban a legmagasabb az igazolvánnyal rendelkezők aránya (75 százalék), ennél egy-két százalékponttal alacsonyabb a Székesfehérvári, Gárdonyi, Veszprémi és Szegedi járásban. A legalacsonyabb az arány a Kunhegyesi járásban (mindössze 40 százalék), 41 százalék a Mezőcsáti és Ózdi járásban, és 47 százalék a Hajdúhadházi és Csengeri járásban.

Heves megyében az Egri járásban a legnagyobb a védettségi igazolvánnyal rendelkezők aránya (70 százalék), a legalacsonyabb pedig a Hevesiben (49 százalék).

Települési szinten a legmagasabb arányok a 100 százalékot is meghaladják (ez azzal magyarázható, hogy január óta nőtt az adott települések lakossága – az arányok kiszámításához használt, legutolsó hivatalos lakosságszámközlés ugyanis 2021. január 1-jei). 100 százalék körüli értéket mutat a Pest megyei Ipolytölgyes, a somogyi Nemeskisfalud és a szintén Pest megyei Márianosztra, de 94-95 százalékos a védettséggel rendelkezők aránya Győr-Moson-Sopron megyei Pásztoriban és a nógrádi Szuhán is.

Egerben a lakosság 74 százalékának van védettségi kártyája, amit Heves megyében csak három település, Mátraszentimre (84 százalék), Bélapátfalva (75 százalék) és Noszvaj (75 százalék) előz meg. Szűkebb hazánkban Tarnabodon a legalacsonyabb a kipostázott védettségi igazolványok száma a lakosságéhoz képest: mindössze a helyiek 25 százaléka kapott a községben.

Ha valakit érdekel, a saját településén milyen az igazolvánnyal rendelkezők aránya, IDE KATTITVA böngészheti a megyékre, járásokra és településekre lebontott adatokat.

 

(Indexfotó: Balázs Attila / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló