2021. december 6., Miklós

Környék ügye

Káprázatos égi jelenségekről készített képeket egy fotós a Mátrában

2019.11.30. 00:00

Lucza Zsolt lassan a Mátra és az ott látható égi jelenségek specialistája lesz. Vagy már az.

 

Vasárnapra ugyan még nem érkezett meg a hóesés a Mátrába, de a dér így is fehérré varázsolta a tájat. A természet ajándéka a látvány, na és Lucza Zsolt fotósé, aki csodálatos képeket készített a környéken. Íme, az első "csomag" bemelegítésképp:

 

 

 

 

 

És most jöjjön a lényeg! Lucza Zsoltról már többször írtunk, legutóbb akkor, amikor szintén a Mátrában járt és lefotózott egy érdekes légköroptikai jelenséget, glóriát. A glória akkor jelenik meg, ha az észlelő árnyéka egy, a Nappal ellentétes irányban lévő felhőre, vagy ködrétegre vetül (például hegyen, vagy repülőgépen). Az árnyék körül ilyenkor színes gyűrűk jelenhetnek meg. Közülük a legbelső ív kékes, ezt zöld, sárga, majd vörös ívek veszik körül. A gyűrűk egymás után többször megismétlődhetnek. Zsolt most ismét egy glóriával lepett meg minket.

 

 

És ha még ez nem lenne elég, Lucza Zsolt egy halványabb Tyndall-jelenséget is lencsevégre kapott. Tyndall-jelenségről akkor beszélhetünk, ha a felhő Nappal ellentétes oldalán világos és sötét színű sávok váltakoznak legyezőformát alakítva ki. Magyarázata, hogy a felhő által árnyékolt területekről nem érkezik hozzánk szórt fény, így ott sötétebb sávokat látunk, míg ahová a fény akadálytalanul juthat el, ott világosabb sávok jelentkeznek.

 

 

A fotókat Lucza Zsolt engedélyével közöltük, a szöveget mi fűztük hozzá. Lucza Zsolttól további csodás fotók IDE KATTINTVA  nézegethetők.

Eláll a lélegzet! - Csodálatos égi jelenséget sikerült lefotózni Galyatetőnél

A természet ajándéka az ilyen pillanat. "Ha ködben, vagy épp felhők között sétálsz, és szépen süt a nap, érdemes egy pillantást a hátad mögé vetni és megkeresni az un. antiszoláris pontot. Ez nem lesz nehéz, az árnyékod ugyanis pontosan oda mutat.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló