2024. június 16., Jusztin

Környék ügye

#applikáció #mátraverebély-szentkút #tanösvény

Jól jönne a nyárra egy remetés szelfi vagy egy fotó Szent Lászlóval? Csak Szentkútig kell menni érte!

Kovács Dávid 2022.06.14. 12:48

Mostantól mobilappal a kezünkben is kóricálhatunk a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen.

 

A mátraverebély-szentkúti katolikus nemzeti kegyhelyen Évmilliók vonzásában – Szentkúti séta Assisi Szent Ferenccel címmel készült digitális tanösvény, amely a Nógrád megyei kegyhely geológiai, természeti és vallási értékeit mutatja be a Digitális Vándor mobilalkalmazásban.

szentkút-tanösvény
Szent László király digitális mása a szentkúti hasadékban (Fotó: Szentkut.hu)

A turisták többféle útvonal közül választhatnak az ingyenesen letölthető mobilalkalmazásban, amely ráadásul térerő nélkül, offline is használható az e-ösvényeken, közölték kedden a kegyhely weboldalán. Az applikációt a Google Play és az App Store áruházakban egyaránt be lehet szerezni.

Segítségével egyszerre lehetünk jelen az offline és az online térben: egyik kezünkben a kijelzőn láthatjuk Szentkút remetéjét, a másik kezünkkel megtapinthatjuk a barlang falába vésett feliratokat. A digitális technológia segítségével a látható világ mögé láthatunk, megtudhatjuk, milyen titkokat rejt a természet

– írja az applikációról a projektben szintén résztvevő Novohrad-Nógrád Geopark.

 

A Mátraverebély határában található búcsújáróhely legendája szerint Szent László a kunok ellen harcolt, amikor az ellenség bekerítette és egy völgybe szorult. A király ekkor átugratott egy szakadékot, és az első lópata földre érkezésekor víz kezdett szivárgni a földből. Amikor a király ezt bárdjával kiszélesítette, forrás tört elő. A hívők számos csodát és gyógyulást kötnek a szentnek nyilvánított helyhez.

Tudta ön, hogy mik azok a lapillik? Szeretné könnyen megtalálni Szent László lovának a patkónyomát a Szent László-hasadékban? Ezekben is segítséget nyújt a digitális séta - miközben AR eszközökön keresztül a Barátlakosoknál akár szelfizhet is egy remetével, a hasadéknál lefotózhatja magát Szent László királyt, s egy bájos cigánycsukkal is találkozhat az út során, aki biztosan hagyja magát fotózni.

– írják a honlapon szereplő kedvcsinálóban.

 

A Digitális vándor az Aktív Magyarország mobil alkalmazása. A digitális túra tartalmát Prakfalvi Péter geológus és Orosz Lóránt kegyhelyigazgató szakmai támogatásával az Innotime Hungary Kft. készítette.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló