2023. június 5., Fatime

Környék ügye

#heves megye #koronavírus #járvány #észak-magyarország

Járványhelyzet: az észak-magyarországi régió a kiemelten fertőzött kategóriába került az uniós Covid-térképen

Barna Benedek 2021.10.08. 15:17

A fővárost és két régiót is pirossal jelöltek.

 

Hétről hétre romlik a járványhelyzet Magyarországon az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentései szerint – számolt be pénteken a HVG.

 

Az ECDC csütörtökönként térképen adja ki az Európai Unió tagállamaiban aktuális koronavírus-helyzetet. A térkép azokon az adatokon alapul, melyeket a tagállamok jelentenek a szervezetnek, ez alapján négy kategóriába osztják a különböző régiókat: zöld, narancssárga, piros vagy sötétpiros.

 

Narancssárga akkor lesz egy régió, ha 100 ezer lakosra kevesebb mint 50 új fertőzött jut, de akkor is, ha a 100 ezer lakosra jutott új fertőzöttek száma 50 vagy több, de kevesebb, mint 75, és a pozitív tesztek aránya 1 százalék vagy több. Abban az esetben is ez a kategória az érvényes, ha az új fertőzöttek száma 75 és 200 között alakul 100 ezer lakosra és a pozitív tesztek aránya kevesebb, mint 4 százalék.

 

Piros jelzést akkor kap egy régió, ha 100 ezer lakosra 75–200 fertőzött jut és a pozitív tesztek aránya kevesebb, mint 4 százalék, vagy ha a 100 ezer lakosra jutott új fertőzöttek száma 200–499 között van.

 

Ami a magyarországi helyzetet illeti: egy hónappal korábban még Budapestet leszámítva zöld színnel jelölték az ország régióit, és még egy héttel ezelőtt is félig zöld, félig narancssárga volt, addig csütörtökön már a főváros és két régió piros, míg a többi narancssárga lett.

Budapest mellett a kiemelten fertőzött kategóriába került a Közép-Magyarország régió és a Heves megyét is magába foglaló Észak-Magyarország:

unios-covid-térkép2

(Képek forrása: ECDC / Twitter; Indexfotó: MTI)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló