2022. augusztus 11., Zsuzsanna Tiborc

Környék ügye

#zöldfül #szarvas #fehér szarvas

Ismét pózolt a fehér szarvas Nógrádban

Nagy Donát 2022.02.26. 13:25

Az nem egyértelmű, hogy ez egy új, vagy a már korábban is fotózott példány, mindenesetre csodálatos.

Már többször is írtunk a Nógrád megyében élő, gyönyörű fehér dámszarvasról, de még mindig megunhatatlan. Bár a mostani képről nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy ugyanaz a szarvas lett-e lefotózva, de nagyon valószínű – írja a Turista Magazin.

feher
Fotó: Wienands Éva / Turista Magazin

 

A most lefotózott szarvas is az úgynevezett flavizmus következtében fehér, amely egy pigmenthiányos állapot, írják. A pigmenthiány bármilyen vadállatnál előfordulhat. Ez lehet egész testre kiterjedő albinizmus, ilyenkor a szem piros, az emlősöknél az orr előtti szőrtelen terület rózsaszín, a flavizmus esetében egyes szaruképletek vagy a szivárványhártya lehet barna.

 

A természetben a normálistól eltérő fehér színezet hátrányt jelent. Egyrészt fényérzékenységet okoz, másrészt – a természetes védőszín hiányában – az állat nem tud elrejtőzni, így nagyobb eséllyel lesz ragadozók zsákmánya. A hiedelem szerint azzal, aki kilő egy fehér vadat, rövid időn belül nagy baj történik.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló