2024. február 23., Alfréd

Környék ügye

#bélapátfalva #apátság

Így halad a bélapátfalvai apátság felújítása

Csarnó Ákos 2023.05.12. 11:06

 

A Bélapátfalvai Ciszterci Apátság Templomának átfogó műemléki felújítása mellett új látogatóközpontot is kiépítenek – tájékoztatott a Magyar Építők.

 

 

2022 tavaszán írták alá a templom felújításáról szóló kivitelezési szerződést. A közel 800 éves épület rekonstrukciós munkálatait az EB HUNGARY INVEST Kft. végzi el.

 

A több mint 2 milliárd forint értékű munka során megújul a templom és annak külső környezete, bővítik múzeumot és látogatóközpontot, elvégzik a gépészeti-, erős- és gyengeáramú, valamint a külső közmű és belsőépítészeti munkákat. A lap kérdéseire Kővágó Ágnes és Oláh Zoltán, az EBH INVEST projekten dolgozó kollégái adtak tájékoztatást:

A sekrestye teljes fedélszerkezetét elemeire bontjuk, azokat megszámozzuk, majd a kijelölt elemek cseréjével eredeti szerkezeti logikával, az eredetivel megegyező fafajtával és keresztmetszetben építjük vissza. Előfordulhat azonban, hogy a régi szerkezet − szuvasodás, gombásodás miatt − annyira rongálódott, hogy nem építhető vissza, hanem cserélnünk kell, ez azonban csak a kibontás után derül ki.

A teljes épület ácsszerkezete megerősítésre kerül: a régi, megrongálódott szerkezetek cserélődnek, új palafedést kap az épület, a bádogos szerkezeteket is kicseréljük. A tetőszerkezet régi technológiával készült, vagyis minden kötés fémmentes faszegekkel és csapolásos módszerrel van építve, ezt ennek megfelelően kell visszaépítenünk. A templom négyezetét teljesen elbontottuk, és a korábbi mintájára acélgerendás megerősítéssel új tölgy anyagból újraépítettük.

 

A restaurálással kapcsolatban a szakemberek elmondták:

A kőrestaurátori munkák folyamatban vannak. A templom belső oldalán a kereszthajók és a főoltár elkészült. A külső déli oldalon a mellékhajó feletti falszakasz és a mérműves ablakok is készen vannak. Elbontottuk a Szent Imre és Szent Anna oltárt, a sekrestyebútorokat, a gyóntató fülkéket, melyeket elszállítottak a restaurátor műhelybe.

 

A portál úgy tudja, hogy a következő hónapokban a tervek szerint

elkezdődnek templombelső burkolási munkái;

kialakítják a fal melletti szellőző árkot;

elkészítik a padlóburkolatot (a régi kövek felszedésével és lerakásával);

a templomban kiépítik a villamoshálózatot;

kiépítik a hangosításhoz szükséges gyengeáramú hálózatot;

befejezik a közmű hálózat kiépítését, melynek során egy 100 köbméteres tűzivíztartályt helyeznek el a terepszint alatt;

kiépítik a tűzivíz vételezési lehetőséget;

elhelyezik a templom, a múzeum és a látogatóközpont faszerkezetű nyílászáróit.

A projekt következő jelentős mérföldköve a múzeum és a látogatóközpont elkészülése lesz. Az épületek már szerkezetkészek, a tető kialakítása megtörtént, jelenleg a külső belső szigetelés és vakolási és burkolási folyamatokat és a közmű építést végzik.

 

fotók forrása és további fotók: magyarepitok.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló