2024. július 23., Lenke

Környék ügye

#tour de hongrie

Idén Egerbe megint benéz a Tour de Hongrie - Karcagról indul, Egert is érinti és Pécsett zárul az idei viadal

Csarnó Ákos 2024.03.06. 09:20

Karcagról indul, Egert és a fővárost is érinti és Pécsett zárul a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny - derült ki a keddi útvonalbemutatón. 


A 45. magyar körverseny május 8-án a Karcag és Hajdúszoboszló közötti 170 kilométeres sík szakasszal startol, majd a szintén mezőnyhajrát ígérő Tokaj-Kazincbarcika (162 km) etap következik. Az összetettről várhatóan döntő két szakasz közül az egyik a harmadik lesz, ekkor Kazincbarcikáról egy mátraházi körözést követően Kékestetőre tekernek fel a bringások (183 km), majd a budapesti Hősök teréről induló 166 kilométeres táv vár a mezőnyre. Itt az enyhén emelkedő etyeki befutó teheti kiszámíthatatlanná a szökevények, a sprinterek és a hegyi menők számára egyaránt kedvező szakaszt. A 854 kilométer össztávú Tour de Hongrie zárószakaszán Siófoktól Pécsig 173 kilométert teljesítenek a kerékpárososok, a befutó a tavalyról jól ismert Bárány úti emelkedő tetején, a pécsi Állatkertnél lesz. A viadal 2015-ös újraindulása óta most lesz a legnagyobb, 7871 méter az összesített szintemelkedés.

 

 

A főváros mellett kilenc vármegyét érint a verseny: Jász-Nagykun-Szolnokot, Hajdú-Bihart, Borsod-Abaúj-Zemplént, Hevest, Pestet, Fejért, Somogyot, Tolnát és Baranyát. A karaván útja 81 településen visz keresztül, közülük kilenc rajt- vagy célvárosként, 12 pedig gyorsasági részhajrá házigazdájaként kap kiemelt figyelmet.

 

Eisenkrammer Károly főszervező, a versenyt szervező Vuelta Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, az indulását a nap során bejelentő Sagan szakágat váltott, célja, hogy hegyikerékpárban rajthoz állhasson a párizsi olimpián, a felkészülése része az országúti versenyzés. Elárulta, mikor Sagan értesült Cavendish érkezéséről, felcsillant a szeme, hogy szeretne ő is szakaszt nyerni a Tour de Hongrie-n. Mint mondta, a sprintereknek kedvez az első, teljesen sík etap, amely nézőbarát, hiszen három húsz kilométeres kört teljesít a mezőny. A hajdúszoboszlói csapatbemutatóra a nyitóetap előtt, kedden kerül majd sor. A harmadik résztáv kékestetői befutóját ikonikusnak nevezte, amelyet a szurkolók is igényeltek a programba, míg a negyedik szakasz "a világ legszebb sugárútján" indul a fővárosban. A záróetap pedig a tavalyi év után visszatér Pécsre, ahol háromszor tekernek fel a bringások a Bárány útra.

 

Dina Márton a magyar válogatott színeiben száll harcba a legjobb tízbe kerülésért, s indul a többi között Filutás Viktor, valamint rajthoz állnak az Epronex-Hungary bringásai is.

 

Az M4 Sport valamennyi szakaszt teljes egészében élőben közvetíti.

A 45. Tour de Hongrie programja:
május 8., szerda: 1. szakasz, Karcag-Hajdúszoboszló, 170 km (szintemelkedés: 340 m)
május 9., csütörtök: 2. szakasz, Tokaj-Kazincbarcika, 162 km (1023 m)
május 10., péntek: 3. szakasz, Kazincbarcika - Gyöngyös-Kékestető, 183 km (2716 m)
május 11., szombat: 4. szakasz, Budapest-Etyek, 166 km (1451 m)
május 12., vasárnap: 5. szakasz, Siófok-Pécs, 173 km (2341 m)

Össztáv: 854 km (összesített szintemelkedés: 7871 m)

 

A Tour de Hongrie győztesei a 2015-ös újraindítás óta:
2015: Tom Thill (luxemburgi)
2016: Mihkel Räim (észt)
2017: Daniel Jaramillo (kolumbiai)
2018: Manuel Belletti (olasz)
2019: Krists Neilands (lett)
2020: VALTER ATTILA
2021: Damien Howson (ausztrál)
2022: Edward Dunbar (ír)

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló