2021. szeptember 25., Eufrozina Kende

Környék ügye

#időjárás

Hűvös, őszies időnk lesz

Nagy Donát 2021.08.28. 18:58

Esőben is lehet részünk.

Este, éjjel a csapadékzóna leginkább az ország délkeleti felét, kétharmadát érinti, nagyobb mennyiség délkelet felé haladva valószínű. Az éjszaka második felétől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre inkább a Tiszántúlra korlátozódik a csapadék, de vasárnap délelőtt ott is megszűnik.

 

Vasárnap az északkeleti határvidéken még délután is sok lehet a felhő, másutt a kezdeti jobbára napos időt erőteljes gomolyfelhő-képződés váltja fel, és a nap második felében több helyen várható zápor, zivatar - nagyobb eséllyel a középső területeken. Hajnalig gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, később elsősorban a Dunántúlon nagy területen kísérik élénk, helyenként erős lökések az északnyugatira forduló szelet. Emellett vasárnap a zivatarokat is kísérhetik erős, esetleg viharos közeli széllökések.

 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 8 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 19 és 24 fok között várható, de az északkeleti határvidéken ennél alacsonyabb értékek is előfordulhatnak.

 

Európa nyugati, valamint északi országai fölött nagy kiterjedésű magasnyomás terül el, hatására általában napos az idő, de már előfordulnak olyan tájak is, ahol a köd, illetve a rétegfelhőzet makacsabbul tartja magát.

 

Az Ibériai-félszigeten és Görögországban - ahol ugyancsak magasnyomás a meghatározó - újra regisztráltak 35 fok fölötti csúcsértékeket is. A szárazföld belseje fölött ugyanakkor egy nagy kiterjedésű magassági hidegörvény helyezkedik el, amely alig változtat helyzetén. Emiatt a térség országaiban a felhősebb időszakok vannak túlsúlyban, többfelé fordul elő eső, zápor, néhol zivatar, a maximumok pedig az őszt idézik.

 

A Kárpát-medence időjárását a fentebb említett hidegörvény, valamint az Alpoktól délre kialakult mediterrán ciklon együttesen alakítja. Emiatt folytatódik az évszakhoz képest hűvösebb idő, és többfelé várható csapadék.

 

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló