2023. november 28., Stefánia

Környék ügye

#díj #elismerés #népművészet #heves megyei népművészeti egyesület

Heves megyei népművészeket is díjaztak a Mesterségek Ünnepén

Barna Benedek 2021.09.02. 14:19

Elismerésekkel tértek haza a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjai.

 

A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet nagy megtiszteltetés érte, hiszen három tagjának a munkáját is elismerték – számolt be a heol.hu.

 

Augusztus végén rendezték a hazai mesterek legrangosabb találkozóját, a Mesterségek Ünnepét a budai Várnegyedbe. Megyénkből Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletkészítő, népi iparművész, a Népművészet Mestere, Torba Ildikó szűrrátétkészítő, népi iparművész, Vígh Ilona bútorfestő, Fiala Magdolna szövő, Czipó Tamás fajátékkészítő, Varga Csaba fa- és csontfaragó s Mucsonyi Zsolt kosárfonó tartott színvonalas szakmai bemutatókat.

 

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének díjátadó eseményét az utolsó napon tartották, ekkor vehették át az elismeréseket megyénk népművészei is.

 

Az 1999-ben alapított Aranykoszorú díjat minden évben olyan tag kapja meg, aki évtizedeken át kiemelkedő munkát végzett a magyar népművészetért. Ezt az életműdíjat Nagyné Váradi Anna kapta meg, aki 43 éve segíti a megye népművészeti mozgalmát. Az ő ötlete nyomán 2001-ben az országban elsőként Egerben rendezték meg a Viseletek régen és ma országos népviseleti konferenciát.

 

 

Az 1994-ben alapított Király Zsiga-díjat a népi kismesterségek kiemelkedő műveléséért, a népművészeti mozgalomban végzett közösségi munkáért ítélik oda. Idén Kiss István fafaragó, népi iparművész, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke részesült a kitüntetésben. Az évek során létre hozott egy olyan fotó- és videóarchívumot, amely megőrzi az egyesület tevékenységét az utókornak.

 

 

Az újonnan alapított Innovációs díj azokat a népművészeket ismeri el, akik régi, hagyományos minták megtartásával újítják meg, teszik ma is használhatóvá az eszközöket, öltözeteket. Most Torba Ildikó szűrrátétkészítő népi iparművész e díj birtokosa, aki a szűrrátétes díszítmény mintáinak megtervezésekor a hagyományos mintakincset és szerkesztési elveket alkalmazza.

 

 

(Indexkép forrása: Kiss István fafaragó Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló