2021. szeptember 25., Eufrozina Kende

Környék ügye

#Heves Megyei Kormányhivatal #bírság #építőipar #bejelentés nélküli foglalkoztatás

Építőipari cégeket ellenőriztek Heves megyében, több mint 3 milliónyi munkaügyi bírságot szabtak ki

Barna Benedek 2021.09.03. 18:01

Több vállalkozásnál bejelentés nélkül foglalkoztattak embereket.

 

Nyáron a Heves Megyei Kormányhivatal több szakterületének munkatársai, társhatóságokkal együttműködve ellenőrizték az építőipari vállalkozásokat.
A helyszíni vizsgálatok érintették a kivitelezőket, alvállalkozókat, alapanyag-forgalmazókat is. A megyében vizsgált építkezéseken a foglalkoztatás-felügyeleti szakemberek tárták fel a legsúlyosabb hibákat, több cég bejelentés nélkül foglalkoztatta dolgozóit – számolt be a heol.hu a megyei kormányhivatal közlése nyomán.

 

Mindez egy átfogó, az ország egész területére kiterjedő, összehangolt ellenőrzés része volt, amelynek során több mint kétezer vizsgálatot folytattak le, a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakterületi hatóságai mellett az adóhatóság és a rendészeti szervek részvételével.

 

A komplex ellenőrzések célja a jogkövető gazdasági működés és foglalkoztatás erősítése, a tisztességes, jogkövető cégek versenyhátrányának csökkentése, a szabályok megszegésével (feketefoglalkoztatás, munkavédelmi szabálytalanságok) jogosulatlan előnyt szerző vállalkozások felderítése, illetve az ágazatban dolgozók alapvető jogai érvényesülésének elősegítése volt. A vizsgálatok a foglalkoztatás-felügyelet, a munkavédelmi és munkaügy, az építésfelügyelet, a fogyasztóvédelem, a műszaki biztonsági, valamint a környezetvédelem, természetvédelem és hulladékgazdálkodás területére terjedtek ki.

A legtöbb problémát a foglalkoztatás, a munkavédelem és az építésfelügyelet terén tapasztalták a szakemberek.

Továbbra is jellemző a bejelentés nélkül foglalkoztatás, illetve a munkaidő-nyilvántartás vezetésének hiánya. Kiderült, hogy az építési kedv növekedésével nem járt együtt a munkavédelmi szabályok betartása, mert évről évre ugyanazon szabálytalanságokat, hiányosságokat tárják fel. Szintén gyakori tapasztalat volt nemcsak a védőeszközök biztosításának illetve használatának elmulasztása (védősisak, védőcipő, légzés- és hallás védelem), hanem a megfelelő munkaeszközök hiánya is. Ugyancsak visszatérő problémát jelentett a nem biztonságos munkakörnyezet (rossz világítás, mechanikai védelem hiánya pl. elektromos kábeleknél, nem megfelelő műszaki állapotú állványzat, nem megtámasztott munkagödör, porvédelem hiánya stb.).

A Heves Megyei Kormányhivatal foglalkoztatás-felügyeleti hatósága 36 vállalkozást vizsgált az akció keretében. 11 cég esetében lepleztek le bejelentés nélküli foglalkoztatást, amiért összesen közel 3,5 millió forintnyi munkaügyi bírságot szabtak ki.

Hangsúlyozták: a feketén foglalkoztatott munkavállalók nem szereznek jogosultságot társadalombiztosítási ellátások igénybevételére és nem részesülnek a munkaviszonyhoz kötődő garanciális jogi védelemben sem (pl. munkaidőkorlát, szabadság).

 

A fogyasztóvédők az építőipari alapanyagok forgalmazóit ellenőrizték. Megyénkben tisztességtelen árképzést nem tapasztaltak, azonban ár- és terméktájékoztatás, mérleghitelesítési hiányosság miatt három esetben 100-100 ezer forintos bírságot szabtak ki. A hatóság kisebb mulasztások esetén határozattal kötelezte a forgalmazókat problémák kijavítására.

 

(Indexfotó: pikrepol.com – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló