2022. augusztus 10., Lőrinc

Környék ügye

#heves #nemzeti vágta #lóverseny

Heves lovasa dobogós lett a Nemzeti Vágtán

Barna Benedek 2021.10.04. 11:23

Vasárnap este volt a döntő.

 

Szabó Nikolett, Szabadka lovasa Pipacs nevű lován nyerte a 14. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén. Heves, Farkaslaka, Kerekegyháza és Abony lovasát győzte le a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges versenypályán – számolt be az MTI.


A 2021 leggyorsabb lovasa címet elnyerő szabadkai versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Pipacs hátára győzelmi takarót terítettek.

A döntőben másodikként befutó Nagy Arnold, Heves lovasa egymillió forintos, a harmadik helyezett Tamás Csaba, Farkaslaka versenyzője félmillió forintos jutalmat kapott,

a további két döntős, Heves és Abony lovasa 300-300 ezer forintot vihetett haza.

 

A kishuszár vágtán Hajdu Fanni, Orosháza lovasa aratott győzelmet Nárcisz nevű pónilován, a döntőben Érsekhalma, Csörög, Kishegyes és Sarkad lovasát utasította maga mögé.

D__AS20211003026
A későbbi győztes Szabó Nikolett, Szabadka lovasa Pipacs nevű lován a 14. Nemzeti Vágta döntőjében a Hősök terén 2021. október 3-án. Balról a későbbi második helyezett hevesi Nagy Arnold. (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

 

Délután megrendezték a nemzetközi futam döntőjét is, amelynek győztese Csehország lovasa, Lukas Vladyka lett. Másodikként India, harmadikként Ausztria lovasa ért a célba. Negyedik, ötödik és hatodik helyen Olaszország, Mongólia és Suriname versenyzője végzett.

 

A nemzetközi futamon a döntőbe jutottakon kívül Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Románia és az Egyesült Királyság lovasa versenyzett. Magyarországot Paizs Gábor képviselte. A lovasok nem saját, hanem a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról  kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lovakkal indultak a versenyen.

 

A jótékonysági sztárfutamon Széchenyi Krisztián, Krajnik-Balogh Gábor, Bács Péter, Sipos Imre és Nagy Ervin pattant nyeregbe, a győztes végül Bács Péter színész lett.

 

A Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 60 magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokban.

A Nemzeti Vágta előfutamaként szeptember 18-án rendezték meg a Hevesi Vágtát, amelyről négyen juthattak tovább. A Heves-Alatkán tartott versenyt a Pest megyei Maglód lovasa, Kincses Adrienn nyerte Gamine Jag nevű lovával. A második Heves lovasa, Nagy Arnold lett Fantázia nevű lovával, a harmadik a baranyai Szentegát lovasa, Szőke Dániel. A negyedik helyet a felvidéki Dunaszerdahelyről Osztényi Zoltán szerezte meg.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló