2024. július 13., Jenő

Környék ügye

#gyöngyös #ítélet #emberi jogok #strasbourgi bíróság

Gyöngyöspatai romák elleni, törvénytelen önkormányzati ellenőrzés miatt marasztalták el az országot

Barna Benedek 2022.05.20. 13:36

A strasbourgi bíróság szerint megsértették a romák magánélethez való jogát, amikor jogalap nélküli ellenőrzést végeztek a házaikban.

 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy a magyar hatóságok megsértették a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) roma származású ügyfelének magánélethez való jogát, amikor az önkormányzat jogalap nélküli ellenőrzést végzett gyöngyöspatai lakosok házaiban – számolt be pénteken honlapján az emberi jogi jogvédő civil szervezet.

 

A most eldöntött strasbourgi bírósági ügy alapja pedig egy gyöngyöspatai romákat érintő ellenőrzéssorozat volt. A településen 2011-ben

Juhász János Oszkár polgármester és munkatársai jogtalanul mentek be roma lakosok házaiba, látszólag méréseket végezni.

Az egyik érintett férfi nem hagyta annyiban a dolgot, és feljelentést tett az önkormányzat munkatársai ellen. Feljelentését elutasította a rendőrség, ezért a TASZ-tól kért segítséget. Mivel a rendőrség és az ügyészség nem foglalkozott érdemben az ismételt feljelentéssel sem, 2013 végén az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultunk. A strasbourgi székhelyű bíróság pedig 2022. május 19-én kimondta, hogy

a magyar állam megsértette a TASZ ügyfelének magánélethez való jogát, azzal, hogy a polgármester és munkatársai törvénytelenül léptek be és tartózkodtak a házában.

A jogsérelemért 4000 euró kártérítést is megítélt a bíróság a TASZ ügyfelének.

gyöngyöspata-mti-komka-péter
Fotó: Komka Péter / MTI

Noha több mint 10 évvel ezelőtti esetről van szó, a TASZ szerint ez az ítélet ma is fontos, mert – mint írják – "még mindig előfordul Magyarországon az, hogy polgármesterek durván visszaélnek hatalmukkal és a jogállami kereteket látszólag fenntartva olyan tevékenységet végeznek, amelyre nincs felhatalmazásuk". Példaként említették, hogy a mi hazánkos Toroczkai László Ásotthalom polgármestereként a helyi mezőőrökkel együtt, katonainak tűnő ruházatban, felfegyverkezve próbálja “levadászni” az éjszaka közepén a határt jogsértően átlépő embereket. (Az ásotthalmi mezőőrökről nemrég a 444 készített hosszabb riportot.)

Ezek az esetek azért különösen veszélyesek mert a jogállam kereteit feszítik szét. Egy jogállamban az állami szervek csak azt tehetnék meg, amit a törvények számukra megengednek"

– mondta a gyöngyöspatai férfit képviselő dr. Sánta Szabolcs Miklós, a TASZ ügyvédje.

 

A szervezet szerint a hasonló visszaélések különösen kiszolgáltatottá teszik a sérülékeny társadalmi csoportokhoz tartozókat, hiszen a helyi közhatalmat képviselő önkormányzattal szemben még nehezebb jogaikat érvényesíteni. Zsugyó Virág, a TASZ Egyenlőségprojektjének jogásza hangsúlyozta:

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy magánlakását származásától függetlenül tiszteletben tartsák."

Hozzátette: a TASZ a jövőben is fellép a hasonló jogsértésekkel szemben.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló