2024. július 14., Örs Stella

Környék ügye

Gyanús pályázatok: egymilliárd forintnyi beruházást nyert egy cég a Heves megyei fideszes körzetben

2019.11.30. 00:00

Energetikai cégként pályáztak építőipari munkákra a hatvani választókerületben.

 

Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs után most egy Heves megyei fideszes választókerületben derült fény gyanús uniós TOP-pályázatokra – írja a Népszava.

 

Hadházy Ákos független képviselő hívta fel a lap figyelmét arra, hogy különösen alakultak a Településfejlesztési Operatív Pályázatok (TOP) Szabó Zsolt korábbi fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő hatvani választókerületében.

 

Tizennyolc településen rendre ugyanazokat a cégeket hívták meg ajánlattételre a Heves megyei 3-as számú választókörzetben, közülük legtöbbször – tizennégy alkalommal – a MOVIÁD Kft. került ki győztesen. Mint a Népszava írja, a cég sikere annak tükrében különösen figyelemreméltó, hogy építőiparral alig négy éve éve foglalkozik a társaság, főtevékenysége a motor és turbinagyártás, miközben az elnyert munkák többsége épületszigetelés és felújítás volt összesen egymilliárd forint értékben.

 

A pályázati előírások miatt a települések megíhvtak öt céget ajánlattételre, ezek jó részének azonban jellemzően semmilyen építőipari referenciája nem volt: jó részük egy budapesti székhelyszolgáltatónál bejegyzett, telephellyel nem rendelkező társaság.

 

Szabó Zsolt (Fotó: Fotó: Komka Péter / MTI) 

 

A választókerületben a közbeszerzéseket a Heves Projekt Gazdaságfejlesztő Kft. intézte. A Gyöngyöshöz közeli Ludas község 2018. március végi közgyűlési anyagából pedig a Népszava cikke szerint kiderül, hogy a cégben több önkormányzat is részesedést vásárolt, aminek lehetőségét Szabó Zsolt országgyűlési képviselő ajánlotta fel.

 

A lap megkérdezte Szabó Zsolt fideszes képviselőt, szerinte irányított módon zajlottak-e az uniós pályázatok közbeszerzési eljárásai a körzetében, és emiatt sérültek-e a versenyjogok. Azt a választ kapták, hogy a magyar jogrendben nem létezik az irányított közbeszerzés fogalma, és a térség települései a közbeszerzésre vonatkozó jogszabályok szerint jártak el.

 

Szinte szóról-szóra ugyanezt válaszolta Vargáné Csengeri Mónika, Ludas polgármestere is, hozzátéve, hogy minden alkalommal a legmagasabb pontszámot elért céget választotta a testület, és az elvégzett munka minősége megfelelő volt. Szerinte a térség önkormányzatai a hatályos jogszabályoknak megfelelően, maguk bonyolították a projektekkel kapcsolatos feladataikat.

 

A MOVIÁD Kft-t is megkereste a Népszava. Mór Viktor ügyvezető igennel felelt arra a kérdésükre, hogy szerinte nyílt és tisztességes versenyben nyertek-e el egymilliárdos összértékű munkát Szabó Zsolt körzetében. Arra pedig, hogy energetikai cégként miért pályáztak építőipari beruházásokra, azt válaszolta, hogy a szabad vállalkozáshoz való jogot az Alaptörvény biztosítja.

 

Ellenzéki városok nem kaptak a turisztikára osztott milliárdokból, Eger nem is tudott a támogatásról

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló