2023. december 8., Mária

Környék ügye

Folytatni kell a nyomozást a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezés ügyében

2019.11.30. 00:00

Az ügyészség felülbírálta a rendőrséget.

 

2019 nyarán szennyezte be a Bene-patakot egy ipari vízározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz. A víztározót két cég használja: a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő keményítőgyár, a Viresol Kft. és a Mátrai Erőmű, amelyet az állam nemrég vásárolt vissza a felcsúti milliárdostól. A szennyezésért a Viresol felelős, ugyanakkor a katsztrófavédelem az erőművet bírságolta meg 5 millió forintra.

 

Ezután több ellenzéki országgyűlési képviselő is feljelentést tett, amelyek nyomán két nyomozás is indult. Az egyik eljárást környezetkárosítás ügyében folytatták, a másikat hivatali visszaélés miatt is – azt vizsgálták, hogyan rendelkezhetett érvényes műszaki, környezetvédelmi, építési engedélyekkel az igazoltan környezetkárosító cég –, majd a kettőt összevonták.

 

Ahogy azt az Egri Ügyek is megírta, hogy szeptemberben a rendőrség megszüntette a nyomozást. Az erről szóló határozat szerint a hatóságok nem voltak elnézőek, a környezetszennyezés oka pedig Mészáros cégének "technológiai fegyelmezetlensége" volt, amit azóta kiküszöböltek, maradandó egészségkárosodást pedig senki sem szenvedett.

 

Fotó: Wikipédia

 

Az Átlátszó kedden arról számolt be, hogy a Gyöngyösi Járási Ügyészség most hatályon kívül helyezte a rendőrségi határozatot, amit a következőképpen indokoltak:

 

Az eddig végzett nyomozás adatai alapján valóban nem állapítható meg, hogy megvalósultak-e a szóban forgó bűncselekmények vagy sem, ugyanakkor a nyomozó hatóság nem tett meg mindent a tényállás tisztázása érdekében, az hiányosan felderített, ebből adódóan az eljárás megszüntetésére megalapozatlanul került sor.

 

A nyomozást tehát folytatódik.

 

Gyerekek nyelvén beszélt Áder, hivatala szerint ezért említette a Mátrai Erőmű bezárását

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló