2021. december 7., Ambrus

Környék ügye

Fideszes polgármester is csődöt emleget, ha elvonnák az iparűzési adót a Heves megyei településektől

EÜ/Narancs.hu 2019.11.30. 00:00

Eger, Szilvásvárad, Gyöngyös, Hatvan, Heves vezetői, legyenek függetlenek vagy kormánypártiak, egyaránt kiakadtak az Iparkamara elnökének ötletén, amely két évre felfüggesztené a legfontosabb helyi adó fizetését.

 

Egyelőre jót röhögök az ötleten, mert annyira életszerűtlen, irracionális, hogy el sem merem hinni, hogy valaki ezt komolyan gondolja" – válaszolta a Narancs.hu kérdéseire a mintegy 1600 fős Heves megyei község, Szilvásvárad polgármestere, a települést 2006 óta vezető, független Szaniszló László, akit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének tervéről kérdeztek. Parragh László a kis- és középvállalkozási szektor iparűzési adójának teljes elengedését szeretné elérni 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül. Emellett az iparkamarai elnök törvénnyel fagyasztaná be a többi helyi adó (például építmény-, kommunális vagy idegenforgalmi adó) mértékét, hogy az ipa kiesését ne kompenzálhassák az önkormányzatok adóemeléssel.

 

Szintén kritizálja Parragh elképzeléseit a 10 ezer fős lélekszámú Heves városának kormánypárti polgármestere, Sveiczer Sándor a Narancs.hu kérdéseire azt írta: Heves a 11 ezer fős dél-hevesi járás központja, ez a térség pedig mindig az elmaradott járások közé tartozott. “Azt mondhatjuk, hogy ide csak hozni lehet és nem elvenni. A 2019-es évben iparűzési adó bevételünk 290 millió forint volt, a 2020-as évre tervezett ipa pedig 300 millió forint lett volna, ami csaknem teljesült is, 290 millió forinttal. A covid-járvány miatti adóbevétel csökkenés a jövő évre prognosztizálható” - írta a fideszes politikus, aki szerint nem tervezték a helyi adók mértékének növelését, de a kieső ipa-bevételeket nem tudnák helyettesíteni.

 

Heves települése (kép forrása: Wikipedia) 

 

Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lennének az ipa felfüggesztésének, Sveiczer tömören válaszolt: “Csődhelyzetbe kerülne a város”. A kormánypárti városvezető Parragh ötletének egyik legnagyobb problémájára mutatott rá: a válság és a korlátozó intézkedések miatt drasztikusan csökkenő vagy nullás árbevételt termelő cégek amúgy sem fizetnének túl sok iparűzési adót.

 

Azonban nem ilyen szerencsés a már szóba hozott Szilvásvárad. “Köztudott, hogy idegenforgalomból, turizmusból él településünk. Ezekkel természetesen hatalmas feladatok járnak, például eszméletlen mennyiségű szemetet kell minden évben összeszednünk, folyamatosan kell utakat, járdákat építeni, közterületet, zöldfelületet karbantartani és a többi. Amennyiben kiesik költségvetésünkből az ipa-bevétel, nincs mit tenni, le lehet húzni a redőnyt” - írta a település polgármestere, aki szerint 2019-ben önkormányzatuk ipa-bevétele 74 millió forint volt, addig idén várhatóan (a járványhelyzet idegenforgalomra, turizmusra gyakorolt negatív hatása miatt) 45 millió forint körül alakul. Eközben a település teljes, adott célra elkölthető pályázati támogatások nélkül számolt költségvetése évi mintegy 400 millió forint. Szaniszló László szerint ipa-bevetélek híján egyebek közt drasztikus önkormányzati létszámleépítést kellene végrehajtaniuk, továbbá nem lenne pénzük önrészre a pályázatokhoz.

 

Szilvásvárad, Szalajka-völgy (kép forrása: MTI) 

 

Apokaliptikus képet vizionált az 53 ezer fős hevesi megyeszékhely, Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám is, aki az Egri Ügyekkel közölte: az ipa elvonása esetén a kötelező feladataikat sem tudnánk tovább ellátni. 2019-ben, még a koronavírus-járvány előtt Eger egész éves iparűzésiadó-bevétele mintegy 4,2 milliárd forint volt. Idén, 2020-ban eddig 3,48 milliárd forintos ipa-bevétele volt a városnak, miközben Eger éves költségvetése mintegy 15 milliárd forintra rúg. Mirkóczki nem kertelt: szerinte összeomlana a város működése az ipa nélkül, nem tudnák ellátni alapvető közfeladataikat, például az óvodák, bölcsődék, a helyi tömegközlekedés és szociális ellátás működtetését.

 

A független Horváth Richárd polgármester és a Hatvani Városvédő Egyesület közgyűlési többsége által vezetett, 20 ezer fős lakosságú Hatvanban a német Bosch gyár jelenléte miatt, lakosságszámra vetítve viszonylag magas, 3,6 milliárd forintos volt tavaly az iparűzésiadó-bevétel. A lapunk kérdéseire adott válaszok alapján az önkormányzat idén 700 milliós csökkenésre számít. Horváth Richárd azt írta, Hatvant eddig kedvező adózási környezet jellemezte (az építményadó a harmada, az idegenforgalmi adó csaknem a fele az adómaximumnak, telekadó nincs, az ipa mértéke pedig nem éri el a 2 százalékot), amit meg kívánnak tartani. Azonban, ha Parragh javaslata megvalósul, röviden és tömören a következő fog történni a polgármester szerint: “Mindent, amit Hatvan nyújtani tud, le kellene állítanunk, beláthatatlan ideig szüneteltetnünk kell a szolgáltatásainkat. Az önkormányzat jórészt működésképtelenné válik. A város egyik legnagyobb munkaadójaként az általunk foglalkoztatottak zömét el kellene bocsátanunk.” - írta a polgármester.

 

Sem Hatvanban, sem a szintén független Hiesz György által vezetett, 29 ezer fős lélekszámú Gyöngyösön nem látnak esélyt a kieső ipa-bevételek pótlására, Gyöngyösön még forgalomképes ingatlana sincs a városnak, amelynek eladásából bevételt remélhetne. Hiesz szerint még nincs vészforgatókönyvük, de ha nem lesz a kieső bevétel a központi költségvetésből kompenzálva, akkor veszélybe kerülhet a kötelező feladatok ellátása, így akár a közvilágítás is.

 

Összeomlana Eger működése, ha a járványra hivatkozva a kormány felfüggesztené az iparűzési adót

Az Iparkamara elnöke javasolta Orbán Viktornak, hogy az adófizetés egyéves felfüggesztésével segítsék a vállalkozásokat. Így azonban az alapvető közszolgáltatásokra se jutna pénz az önkormányzat szerint.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló