2022. augusztus 15., Mária

Környék ügye

Fiatal lányokat molesztált a kalauz egy füzesabonyi vonaton

Egri Ügyek 2019.11.30. 00:00

A férfit csak felfüggesztett 2 év börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészség most súlyosabb büntetést akar.

 

Végrehajtandó börtönbüntetés, továbbá mellékbüntetések kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést a Füzesabonyi Járási Ügyészség abban a bűnügyben, melyben a járásbíróság folytatólagosan elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és 2 rendbeli tettleges becsületsértés vétsége miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte azt a jegyvizsgálót, aki lányokat molesztált a Füzesabony és Szihalom között közlekedő személyvonaton 2013 júniusában.

 

A bíróság a szeptember 22-én kihirdetett ítéletében a perbeszéd során előterjesztett ügyészi végindítvánnyal egyezően állapította meg, hogy a kalauz szexuális indíttatásból zaklatott - nem csupán szóban, de testileg is - két fiatalkorú lányt, akik érvényes menetjeggyel utaztak a vonaton. Az ügyészség álláspontja az, hogy az elkövetett bűncselekmények miatt kiszabott, 4 évi próbaidőre felfüggesztett 2 év börtönbüntetés ugyanakkor nem elegendő a törvényben megfogalmazott büntetési célok eléréséhez, vagyis ahhoz, hogy az a társadalom védelme érdekében bárkit visszatartson a hasonló cselekmények elkövetésétől.

 

A vádlott foglalkozása alapvető normáit megszegve, halmazatban követte el a terhére rótt bűncselekményeket, melyek közül a legsúlyosabb önmagában is öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Erre figyelemmel, a büntetéskiszabáskor irányadó zsinórmérték - a büntető törvénykönyvben előírt ún. középmérték - alkalmazása esetén több mint 4 év börtönt kellett volna a bíróságnak kiszabnia a vádlottal szemben, amitől jelentősen eltérni az ügyészi fellebbezésben részletesen felsorolt súlyosító körülmények túlsúlyára tekintettel nem volt indokolt. Mindezek miatt az ügyészség szerint a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése eltúlzottan enyhe, kellő visszatartó erővel nem bíró büntetés, melynek kiszabására a vádlott esetében nem volt törvényi lehetőség.

 

Az ügyészség nem csak a szabadságvesztés végrehajtását, de amellett foglalkozástól eltiltás és közügyek gyakorlásától eltiltás mellékbüntetések kiszabását is szükségesnek tartja a vádlott esetében, ezért indítványozta, hogy a törvényszék ennek megfelelően súlyosítsa a nem jogerős I. fokú ítéletet.

 

(Főoldali fotó forrása: www.vonatmagazin.hu)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló