2022. május 18., Erik Alexandra

Környék ügye

#sertéspestis #vaddisznó

Feltűnően megfogyatkoztak a vaddisznók Heves megyében a sertéspestis megjelenése óta

Barna Benedek 2022.01.28. 18:59

Csökkent a vaddisznóállomány a járvány előttihez képest.

 

Lassan négy éve, hogy fölütötte fejét az afrikai sertéspestis járvány Magyarországon, egészen konkrétan szűkebb hazánkban, Heves megyében. Azóta pedig érzékelhetően csökkent a vaddisznóállomány Heves megyében: az állatok okozta károk és a trófeák számainak változása azt mutatja, hogy a beteség gyéríti az állatok számát – számolt be a heol.hu.

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint amióta 2018 áprilisában egy Gyöngyös külterületén elhullottan talált vaddisznóból kimutatták a sertéspestist,

a mai napig összesen 2 ezer 289 pozitív vaddisznót azonosítottak Heves megyében.

vaddisznó-mti-komka-péter
Fotó: Komka Péter / MTI

Az elmúlt évek során nagy számban hullottak el a vaddisznók, a járvány pedig fokozatosan a Mátrából a Bükk felé vándorolt, és közben Borsodból is egyre Heves megye felé közelített a fertőzéssel érintett terület. A járvánnyal régóta sújtott térségekben azóta csökkent az esetszám, ezért a Heol arra is rákérdezett a hivatalnál, hogy tavaly hogyan változott az elhullott, kilőtt, beteg vaddisznók ­száma. 

 

Válaszában a Nébih azt írta, a járvány előtti állapothoz képest a megyében egyértelműen csökkent a vaddisznók száma. A 2018/2019-es vadászati évben mintegy hét és fél ezer kilőtt egyed mellett 786 volt az elhullottan talált vaddisznó; a következő szezonban 7 ezer 300 kilövést és 884 elhullást jelentettek a hatóságoknak. A 2020/2021-es vadászati évben kevesebb mint 5 ezer 200 volt a lőtt és 820 az elhullott állatok száma.

 

A jelenlegi vadászati évben ez idáig mintegy ezernyolcszáz a diagnosztikai célból elejtett és kicsivel több mint ötszáz az elhullott vaddisznók száma. A Nébih tájékoztatása szerint kevesebb vaddisznó okozta kárról érkezik bejelentés a vadászati hatósághoz, és a negatív PCR eredményű egyedek bírálatra bemutatott trófeáinak száma is jelentősen visszaesett az állomány csökkenése miatt. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló