2023. október 3., Helga

Környék ügye

#farkas #bnpi

Farkasok nyomában

Csarnó Ákos 2023.02.15. 10:42

 

Nógrád vármegyei terepnapot tartottak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem munkatársai (MATE) és hallgatói.

 

 

A terepnap célja egyrészt a nagyragadozókhoz kapcsolódó hazai ember-vadvilág konfliktusok bemutatása, másrészt pedig a résztvevők közvetlenül is tájékozódhattak a BNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának nagyragadozókkal kapcsolatos feladatairól. 

 

 

A MATE oktatói és hallgatói megismerhették a hazai nagyragadozók monitorozásának terepi módszereit, illetve a SWiPE projekt részeként zajló kísérleti mintavételezési eljárást, mely során egy keresőkutyával egészül ki a genetikai minták gyűjtési módszertana.

 

 

A kutya segítségével a közvetett életjelek, például a farkasok genetikai mintavételezésre is alkalmas életnyomainak (hulladék, préda, vizelet, vér, szőrszálak) felkutatása hatékonyabbá válhat. Ezen túl tesztelésre kerül az is, hogy a kutya által talált, DNS-elemzésre beküldött minták is nagyobb valószínűséggel tartoznak az esetünkben vizsgált fajhoz, vagyis a farkashoz. A terepmunka során alkalmazott keresőkutyák segíthetnek a fokozottan védett hazai nagyragadozók illegális elejtésének potenciális eszközeinek és nyomainak felderítésében, ami hosszú távon a természet elleni bűncselekmények visszaszorítását eredményezheti.

 

forrás: bnpi.hu, fotók: Kozma Attila

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló