2024. július 20., Illés

Környék ügye

#demjén #via ferrata

Első Országos Via Ferrata Találkozó és Verseny Demjénben

Csarnó Ákos 2024.06.22. 07:59

Mindenki falramászik!

 

Június végén kétnapos országos via ferrata találkozó és verseny várja az ide érkező vendégeket, érdeklődőket és a sziklamászás szerelmeseit a varázslatos demjéni helyszínen. Az első Via Ferrata Demjén Falmászó Bajnokságot az önkormányzat a pályát építő Üveghegy Sportegyesülettel közösen, hagyományteremtő céllal rendezi. Utóbbi látja el az esemény szakmai felügyeletét, a versenybírói feladatokat.

 
A verseny hivatalos megnyitójára június 29-én, szombaton 10 órakor kerül sor, ekkor a hozzátartozók jelenlétében ünnepélyes keretek közt avatják föl a két jeles magyar hegymászóról, Erőss Zsoltról és Kiss Péterről elnevezett Emlékfalat (Memorial Wall) és emléktáblát. A demjéni vasalt utak monumentális sziklafalával kíván emléket állítani a 2013-as magyar Himalája-expedíció alkalmával, a Kancsendzönga megmászása után, ereszkedés közben életét vesztő két sportembernek. Erőss Zsolt, a „Magyar hópárduc”, minden idők legeredményesebb hazai mászója utolsó túráján már műlábbal teljesítette a Föld harmadik legmagasabb hegyenek számító, 8586 méteres csúcs bevételét. Teljesítményben, fizikai és lelki eltökéltségben sikeresen nőtt föl mellé az ifjú gyöngyösi Kiss Péter, aki segíteni próbálta a biztonságos tábor felé ereszkedésben példaképét.

 A demjéni versenyen amatőrök és profi egyéni mászók, férfi-nő, illetve felnőtt, senior és ifjúsági kategóriában indulhatnak. A verseny típusa: gyorsmászóverseny, a helyezéseket az elért időeredmények határozzák meg. A mászóidő mérését a rendezők végzik. A mászás szabályai: minden, a via ferrata mászásnál használt technika alkalmazása érvényes és javasolt. Kizárólag a saját biztosítókötélbe kapaszkodás tilos, ez azonnali kizárást von maga után! Minden versenyző felső biztosítással mászik (toprope). Sisak és beülő heveder használata kötelező!  Mászókesztyű ,  megfelelő cipő, pihenőszár használata ajánlott. A versenyen mindenki saját felelősségére vehet részt.


A versenynapot a Kurul Dobosok műsora, valamint az eredményhirdetést és díjátadást 17 órakor követő akusztikus záró koncert is színesíti. Az elért helyezéstől függetlenül minden induló oklevelet kap, a kategóriák első három helyezettje egyedi, helybeli keramikus által készített érmet, a kategóriák bajnokainak neve pedig felkerül a Via Ferrata Demjén sziklafalában elhelyezett emlékplakettre.


A versenynapot megelőző, június 28-i, pénteki találkozó programja a kötetlen szakmai rendezvényeké, illetve a népszerű ismeretterjesztő eseményeké lesz. A vendégelőadók közt lesz többek közt: Kollár Lajos – a Magyarok a világ nyolcezresen Himalája-expedíciósorozat vezetője, Babcsán Gábor és Szendrő Szabolcs csúcstartó mászók, Nedeczky Júlia, a legeredményesebb magyar női hegymászó, az Eötvös-expedíció című film főszereplője, Gaál Péter via ferrata szakértő-építő, expedícióvezető (Grönland).

 

 A versenyre nevezők végleges regisztrációjára 15 órától a Versenyirodában – Művelődési Ház, Demjén, Petőfi Sándor utca 27. – kerül sor. A kötelező tájékoztató, a rajtszám és a versenytrikó átvételét követő pályabejárás előtt, filmvetítés és élménybeszámoló, ismeretterjesztő előadás, a legújabb eszközök biztonsági bemutatójára is sor kerül majd.

 

Este a demjéni Hagyományok Házába várnak minden érdeklődőt egy jó hangulatú koncertre, zenés mulatságra.

 

A kétnapos eseményen kortól és tapasztalattól függetlenül mindenki kipróbálhatja mászótudást és ügyességét a mobil mászófalon is.

 

A versenyre való nevezés kivételével, minden program ingyenes.


Az egyedülálló Demjéni Via Ferrata pályák egyesítik magukban a földtani, a kultúrtörténeti értékek bemutatását, valamint az élményszerző szabadidő-eltöltést. A barokk Eger jeles épületei a régi felhagyott demjéni riolittufa kőfejtőkből születhettek meg. A terület a falu központjából keleti irányban a Bányaélen keresztül, egy hangulatos tanösvényen érhető el. A bánya előnye, hogy nem robbantással, hanem hasítással, repesztéssel történt a kőfejtés, így a közetlemezek a maguk természetes szépségükben tárulnak föl. A sima felületek igen alkalmasak voltak arra is, hogy látványos és jól használható vasalt útrendszert építsenek ki rajta. A kőfejtő 33 méter magas, függőleges vagy áthajló sziklafalain acélsodronykötél adja a via ferrata pályák gerincét. A 11 útvonal a kezdő B fokozattól egészen a legnehezebb F besorolásúig vezeti a mászókat. 2021-ben összesen 375m mászóút készült el a területen, amely ettől az évtől immár rangos országos versenyeknek is otthona.

Június 28. – péntek

Helyszín: Művelődési Ház színházterem – Demjén (Petőfi út 27.)

10 órától helyszíni regisztráció a versenyre a Verseny Irodában –

Művelődési Ház – Demjén (Petőfi út 27.)

13 óra - Pályabejárás, biztonsági kisokos – Via Ferrata Demjén

14 óra – Fél lábbal a világ tetején – Szendrő Szabolcs

hegymászó, természetfotós, világjáró képes kalandja

15 óra – Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein Himalája

expedíció-sorozat vezetője osztja meg a kulisszatitkokat

16 óra – Az Eötvös-expedíció - filmvetítés

Beszélgetés a főszereplővel, Nedeczky Júlia

hegymászó, pszichológus, zenésszel, a

legeredményesebb magyar női hegymászóval

17 óra – Göröngyös-e Grönland? Hogyan építsünk via ferratát?

Vendég: Gaál Péter via ferrata építő, világjáró és

expedíció specialista

 

Helyszín: Hagyományok Háza (Demjén, Kossuth tér 7.)

 

18 óra Koncert és Ferrata Mulatság a Hagyományok Házában

Vasalt színpad: Mood Garden Akusztik - Zsíros Kenyér és Szörp Party

Június 29. – szombat

Helyszín: Via Ferrata Demjén – külterület

 

9:30 óráig helyszíni nevezés, a versenylista zárása

10 óra Megnyitó: az Erőss Zsolt – Kiss Péter Emlékfal

(Memorial Wall) táblájának ünnepélyes avatása,

versenymászások kategóriánként – elődöntők

12:30 óra Ebéd - Kurul Dobosok akusztikus koncert

13:30- 16 óra Mászó döntők kategóriánként

16:30 óra Eredményhirdetés – díjkiosztó

17 óra Akusztikus zárókoncert CC116 Band

Mindkét napon mobil mászófalon mérhetik fel ügyességüket a vállalkozó szelleműek!

Helyszín: Extrémkert, a Művelődési Ház melletti Via Ferrata Demjén parkoló

 

Kültéri játékok (június 29. szombat) a Via Ferrata Demjén vasalt út ligetben

 

A versenyre való nevezésen kívül mindkét nap programjai ingyenesek!

 

indexkép: Wirestock Forrás: Getty Images/iStockphoto

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló