2023. március 26., Emánuel

Környék ügye

#koronavírus #macska #szervál

Elpusztult a Bükkben befogott szervál

Nagy Donát 2021.11.27. 13:58

Covidos volt, a szervezete pedig túlságosan legyengült már, hogy legyőzze a betegséget.

Elpusztult pénteken a Bükkben befogott és a fővárosi állatkert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál – posztolta először a Budapesti Városháza a Fővárosi Állat- és Növénykertre hivatkozva.

 

 

Azt írják, hogy az állatot már felboncolták az Állatorvos-tudományi Egyetemen illetve külső laborokban, az elvégzett vizsgálatok során kiderült:

 

a halálát a koronavírus okozta betegség, a Covid-19 okozta.

A macskafélék családjába tartozó, Afrikában, a Szaharától délre eső területeken őshonos állatot a hét elején többször látták Borsod és Heves megye határvidékén, végül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai fogták be.

A szakemberek feltételezik, hogy korábban házikedvenc lehetett, és vagy megszökött korábbi tartójától, vagy szándékosan engedték el. Chipet is találtak benne, amelynek adatai alapján a hatóságok megkezdték az ügy körülményeinek tisztázását.

Azt írják, hogy miután a trópusi állat befogása előtt napokig étlen-szomjan volt kénytelen a hidegben kóborolni, szervezete túlságosan legyengült ahhoz, hogy a vírust legyőzze, s az állatorvosok erőfeszítése ellenére sem sikerült megmenteni az életét. 

261024996_204770055167037_5623084854325185866_n
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

 

Az eset az Állatkert többi lakóját nem veszélyezteti, ugyanis egy kívülről bekerült, mentett állatról van szó, aki végig az Állatkert többi lakójától elkülönítetten, a karanténozási szabályoknak megfelelő férőhelyen tartózkodott. A róla gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért minden érintett munkatársnál Covid-tesztet is végeznek.


Azoknak az egzotikus vadállatoknak, amelyek nem őshazájukban, vadon élnek, hanem ember tartja őket, mindenképpen szakszerű és a jogszabályoknak megfelelő gondoskodásra van szükségük. A bükki szervál nyilvánvalóan már jóval azelőtt megfertőződhetett, hogy befogták volna, és azt ugyan nem tudni, hogy normális körülmények között a szervezete legyőzte volna a vírust, de az, hogy napokig, sőt talán hetekig étlen-szomjan a csípős hidegben kellett lennie, biztos, hogy nem segített.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló