2021. október 25., Blanka Bianka

Környék ügye

#heves megye #hatvan #előválasztás #ellenzék #korózs lajos

Előválasztás: már az is megvan, ki lesz Hatvanban a Fidesz ellenzéki kihívója jövőre

Barna Benedek 2021.09.30. 13:29

Ezzel Heves megye mindhárom egyéni választókerületében eldőlt a kérdés.

 

Az ellenzéki előválasztás hivatalos Facebook-oldalán csütörtökön napközben közölték, hogy Heves megye 3. számú választókerületében, Hatvanban és környékén is megszületett az eredmény:

a Párbeszéd és a DK által is támogatott szocialista Korózs Lajos lesz a közös ellenzéki jelölt 2022-ben.

A leadott voksok száma:

 

- Korózs Lajos (MSZP, Párbeszéd, DK) 2240 szavazatot kapott (54,45%)
- Lőcsei Lajos (Momentum, Mindenki Magyarországa) 1365 szavazatot (33,19%)
- Varga Ferencre (Új Világ Néppárt) 508-an szavaztak (12,35%)

 

A miniszterelnök-jelöltek hatvani eredményei a következőek:

 

- Dobrev Klára 1739 szavazatot kapott (40,74%)
- Jakab Péter 892-t (20,89%)
- Karácsony Gergely 708-at (16,58%)
- Márki-Zay Péter 689-et (16,14%)
- Fekete-Győr András 241-et (5,65%)

 

 

Hatvanban a legutóbbi választáson a fideszes Szabó Zsolt 41 százalékkal győzött, aminél ugyan a három ellenzéki jelölt együttesen jobb eredményt ért el (55 százalékot), viszont 2018-ban a volt Jobbik-elnök, Sneider Tamás is az indulók között volt, és ő dönthet úgy jövőre, hogy ismét megméretteti magát az országgyűlési választáson, immár egykori pártjával (is) versengve. Ebben az esetben pedig országosan ismert politikusként elvehet annyi szavazatot az ellenzéki összefogástól, hogy ne tudjon nyerni az ő jelöltjük (Sneider legutóbb 31 százalékot kapott). Ráadásul az előválasztást megnyerő Korózs könnyű célpont lehet a Fidesznek: a politikus tavaly azzal került a figyelem középpontjába, hogy a kórházkiürítésekről készített videójában egy álmentőst szólaltatott meg, amit a kormánypártok azóta is többször felemlegettek, a népjóléti bizottság üléseit rá hivatkozva többször bojkottálták. Így ebben a körzetben nem lesz egyszerű dolga az ellenzéknek 2022-ben.

A hatvani eredmény egyúttal azt jelenti, hogy Heves megye mindhárom körzetében eldőlt, ki lesz az összellenzéki induló a jövő évi országgyűlési választáson.

Ahogy arról szerda este beszámoltunk, a Heves megyei 1. számú választókerületben, azaz Egerben és környékén az előválasztók töbsége a DK, az LMP, Liberálisok és a Jobbik támogatásával induló Berecz Mátyásra szavazott. 2018-ban a három ellenzéki induló együtt összesen a szavazatok közel 54 százalékát kapta, szemben a fideszes Nyitrai Zsolt 39 százalékával, vagyis az ellenzék közös jelöltjének jó esélye lehet Egerben.

 

A Heves megyei 2. számú választókerület, azaz Gyöngyös és környéke esetében már az előválasztás előtt eldőlt, hogy Dudás Róbert, Mátraballa korábbi polgármestere, a Jobbik országgyűlési képviselője mögé áll be minden párt. 2018-ban Gyöngyösön is az egrihez hasonló eredmény született: a három ellenzéki jelölt együtt 60 százalékot vitt, míg a fideszes Horváth László 37 százalékot, így ez a körzet szintén nyerhetőnek tűnik az ellenzéki összefogás számára.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló