2024. február 24., Szökonap

Környék ügye

#sztrájk #tiszaújváros #MOL Petrolkémia Zrt.

Éleződik a helyzet: sztrájkra készülhetnek a tiszaújvárosi vegyi kombinátban

Kovács Dávid 2022.02.09. 09:55

Megállapodás helyett egyoldalú munkáltatói döntés született.

Nem tudtak megállapodni a felek, ezért eredménytelenül zárult a MOL Petrokémia Zrt. munkavállalóit érintő bértárgyalás, ami miatt sztrájkolni készülhetnek az ott dolgozók, közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének hivatalos oldala.

A szakszervezetek tovább tárgyaltak volna, de a munkáltató úgy döntött, hogy lezárja az egyeztetést, és egyoldalúan végrehajtja az általa jónak tartott elképzeléseket. Ezt a magatartást a szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják, ezért elkezdték felmérni a dolgozók sztrájkhajlandóságát, és ennek függvényében közösen fogják megalakítani a sztrájkbizottságot

– hangsúlyozta Székely Tamás a VDSZ elnöke.

 

A közlemény szerint a cég, annak ellenére, hogy egy előzetes felmérés alapján a szakszervezetek átadták a munkavállalók bérigényét, összességében az elvárt bérfejlesztésnek csak a töredékét ajánlotta, és azt sem teljesen egységesen. A szakszervezetek 10 százalékos béremelési ajánlata helyett a munkáltató mindösszesen 7 százalék differenciált béremelésre volt csak hajlandó. A cég a 7 százalék mellett ún. „családbarát” javaslatokat is tett, ám ez a csomag értelemszerűen nem minden munkavállalóra vonatkozik azonos mértékben.

 

A mai MOL Petrolkémia Zrt. 2015-ig Tiszai Vegyi Kombinát néven működött, ma már a MOL 100 százalékos tulajdonában levő petrolkémiai vállalat, egyben Magyarország legnagyobb vegyipari komplexuma.

 

(Indexkép: Fortepan/Szalay Zoltán)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló