2022. május 18., Erik Alexandra

Környék ügye

#borsod-abaúj-zemplén megye #mályi #üdülőövezet #vízpart

Élet Kelet-Magyarországon: a tóparti buszfordulót is ismerősöknek adná el Mályi polgármestere

Fekő Ádám/Azonnali.hu 2022.01.18. 14:34

Miskolc kedvelt üdülőüvezetében gyakorlatilag megszűnhet a nyaralók kapcsolata a tóval, miután az önkormányzat egy kacifántos húzással zsákutcát csinálna az utolsó parti sétányból is.

azonnalipp

Amikor azt halljuk, hogy elvesznek egy tavat az emberektől, az ember eszébe általában a Balaton, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István jutnak, de minden jel szerint sokkal kisebben még bravúrosabb megoldások jöhetnek velünk szembe.

 

A Miskolc mellett található 4000 lakosú Mályi kissé furcsa névhasználati értelmezéssel bíró polgármesteréről, Viszokai Istvánról már írt az Azonnali, de az idei télen egész más minőségben dolgozik a független színekben megválasztott politikus.

 

Tóparti házak tó nélkül?

 

A Mályi-tó a miskolciak egyik népszerű pihenőhelye. A bányató bár kissé gyorsan mélyül, alkalmas fürdésre, közel van a városhoz. A tó köré épült nyaralóövezet igazából nem is tartozik annyira szigorúan Mályihoz. 

 

A part mellett és az egyik oldalon főleg hétvégi házak vannak, a legendák szerint még Grósz Károlynak is volt itt nyaralója. Erre a részre a családok többsége csak nyáron költözik ki hétvégente, havonta egyszer pedig a cseles elnevezésű Mályi Beach nevű fizetős strandon bulikat is szerveznek ilyenkor a környéken pihenő öregek legnagyobb bosszúságára.

 

A tó hétköznapjaiba először tavaly nyáron nyúlt bele először igazán az önkormányzat, amikor az addig üres parkolóként és szabadstrandként üzemelő rész üzemeltetését évekre átadta a térségben már éttermet, tapas bárt és szállodát is sikeresen futtató Zip’snek, hogy amolyan Lupa Beach módjára a kissé sivárrá vált bányató környékére bevonzza a környékről már évek óta távolmaradó fizetőképes miskolciakat. Hogy a Zip's Plázs mennyire fontos fejlesztése volt a tónak, azt jól jelzi, hogy még a választókerület országgyűlési képviselője, Tállai András is jelen volt a megnyitón.

élet-keleten1

A választókerület országgyűlési képviselője, Tállai András, illetve Viszokai István adják át a Zip's plázst még 2021 júniusában (Fotó: Zip's plázs – Mályi / Facebook)

Már az újabb lezárt strand sem tetszett mindenkinek, hiszen így tovább csökkent a partnak az a része, ami mellett lehet tenni akár csak egy sétát is, de a mindössze 0,34 négyzetkilométeres tó új strandja vállalta, hogy a helyieket egy nap egyszer ingyen beengedi, ráadásul az infrastruktúrát is jelentősen javította, hogy hirtelen minőségi sörök és hamburgerek is elérhetők lettek az addig leginkább olajban ázott lángost és mirelithúst kínáló parton, ami mellett még a szintén ezen a részen fekvő honvédségi üdülő is kiesik, miközben a vitorlázók és a horgászok körében továbbra is népszerű a tó.

Az önkormányzatnak nekik nem érdemes gazsulálni: a tóparton közvetlenül csak nagyjából 150 ember él állandó lakcímen, a nyaralótulajdonosoknak pedig úgysincs szavazatuk az önkormányzati választáson.

Sokan ezzel is magyarázzák, hogy bár tetemes összeget hagynak ott Mályiban adóként, se az előző, se az aktuális vezetés nem tartotta fontosnak az egyre lelakottabb utak járhatóvá tételét eddig.

 

Arra viszont már végképp senki nem számított, hogy a polgármester úgy dönt, az a két tóparti sétány is sok, amit eddig el lehetett érni még akkor is, ha az egyik üres telken a naponta mindössze párszor megjelenő távolsági busz megállója állt, és 2022 elején arról határoztak, eladják ezt a két telket is, a fontosabbra pedig már találtak is vevőt.

élet-keleten2

A vitorlás közösség továbbra is szereti a tavat (Fotó: Zip's Plázs / Facebook)

Hirdetni nem kell

 

Azt valószínűleg Viszokai István is érezhette, hogy párszáz ember nagyon nem örülne neki, ha a tóparti nyaralójuk hirtelen megszűnne tóparti lenni, mivel a tóparti nyaralójuk hirtelen messze kerül a tótól, mert a legjobb részeket elkerítik. A pár méterre lévő vízhez pedig vagy a fizetős strandok nyitvatartásakor juthatnának, vagy akkor, ha átsétálnak a másik partra: november 24-én egy rendeletmódosításban

rögzítette az önkormányzat, hogy hárommillió forint alatti értékű ingatlanokat nem kötelesek meghirdetni.

A polgármester azonnali határidővel beadott előterjesztését ellenszavazat nélkül szavazta meg a képviselőtestület öt igennel, december 1-től már élt is az új rendszer.

 

A szóban forgó részen nemcsak egy buszforduló található, de még közművesítve is van. Annak ellenére, hogy a terület közvetlenül a víz mellett helyezkedik el, értéke így sem ütötte meg a 3 millió forintot, ugyanis az önkormányzat úgy döntött, hogy az egyik telket három részben adja el:

két részt 1,1 millió, a harmadikat pedig 1,3 millió forintért adnák el a különböző vevőknek, ami összeadva összesen 3,5 millió forint.

élet-keleten3

Az elharmadolni tervezett buszforduló, háttérben a víz. Innen jobbra tartva lehet rátérni az utolsó párméteres szabad tóparti sétányra (Fotó: Azonnali / beküldött)

Közben a lakosságnak nem igyekeztek róla szólni, hogy a nyaralóhelyük legnépszerűbb részére már vevőket is találtak, nem is akárkiket:

a szerencsés három vevőből kettő bizonyítottan Viszokai István ismeretségi köréből való,

egyikük konkrétan az önkormányzat szerződéssel Mályiban dolgozó nyugdíjas munkatársa, Czakó Judit.

 

"Már így sem volt túl hosszú a közvetlenül a tó melletti rész, de most már tényleg csak egy zsákutca fog maradni, ahol legalább a kutyámmal lemehetek" – mondta egy helyi lakos.

élet-keleten4

A bekarikázott részen látható a jelenelgi tervek szerint az egyik oldalról teljesen lezárandó tóparti sétány. Alatta és felette is lezárt, fizetős strandok vannak. (Kép forrása: Google Maps)

Mivel tókörnyéki telkek tulajdonosai élénken érdeklődni kezdtek az önkormányzatnál a helyzetről, Viszokai január 15-én személyesen ment el a buszfordulóhoz beszélni velük a helyzetről, de sokkal közelebb itt sem jutottak a megoldáshoz:

a polgármester egybehangzó beszámolók szerint nem is tagadta, hogy ismeri a hirdetés nélkül kiválasztott vevőket,

de a felvetődött csalásgyanú eloszlatása helyett egészen kacifántos érveket hozott fel az összegyűlteknek arról, hogy a tavat végül is eddig sem lehetett teljesen körbesétálni, úgyhogy ez nem lesz túl nagy változás, ráadásul úgysem lehet úszni, hiszen az életveszélyes.

Ez utóbbi különösen azért érdekes, mert az eladni kívánt terület két strand között van, itt határozottan úszni szoktak az emberek,

ahogy a honvédségi üdülő is több stéget tart a vízben, de a tó egyik végén elhelyezkedő szabadstrand is kifejezetten népszerű az úszni vágyók körében.

 

Hogy mennyire nem tűnik veszélyes helynek, azt jól mutatja az a tény, hogy a legutolsó baleseti hír 2020 nyarán érkezett a Mályi-tóról, akkor is egy fiatal társaság csapódott bele autóval. Az önkormányzat álláspontja szerint viszont ennél bonyolultabb a fürdési helyzet, hiszen ez egy bányató, az pedig kiszámíthatatlan, és fontos, hogy mindenki a kijelölt helyen fürödjön.

 

A balesetvédelmi szempontok után a szemét kérdése került elő, a polgármester szerint ugyanis az önkormányzatnak nincs pénze a szemét eltakarítására a telken, és úgy általában nincs pénz a terület rendbentartására.

Ez a helyiek szerint újabb érdekes felvetés volt úgy, hogy egyébként még csak nem is különösebben szemetes a környék,

nyáron pedig ez főleg azért romlik, mert az önkormányzat nemcsak a szemét összeszedését nem tartotta fontosnak elintézni, de még az egyetlen kitett kukának is évek óta ki van rohadva az alja.

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lenne mit tenni a telken, bár azt nézve nehéz megérteni a helyzetet, hogy a fizetős strandot az önkormányzat közmunkásai tartják tisztán.

 

Úgy is megvennék, ha nem lehet beépíteni

 

Amikor a rendre visszatérő útbetonozási és biciklisbarát ígéretekkel sem sikerült eltéríteni a közvéleményt, akkor az ott lévők egybehangzó állítása szerint Viszokai megígérte, hogy két és fél évig garantáltan senki nem fogja beépíteni még ezt a telket, bár erre a saját becsület szabán túl semmi biztosítékot nem tudott adni.

 

„Össze-vissza beszélt, egyszer azt mondta, hogy már eladták, később pedig, hogy még nem. Azt mondta, hogy beépíthető, de soha nem fogják beépíteni. De ki vesz úgy telket, hogy nem építheti be? Azért, hogy szemetet szedjen?” - mondta az Azonnalinak egy helyi lakos.

Természetesen a Mályi-tó buszfordulóját is át kéne helyezni, ami egy megállónyival arrébb kerülne a tó legvégébe a jelenlegi tervek szerint, míg a jelenlegi buszfordulóból egy megállót alakítanak ki.

A furcsa eladási ügynek persze van másik oldala is, az pedig a vevőké: a már említett önkormányzati alkalmazott, Czakó Judit szerint az elmúlt években nyoma sem volt annak, hogy a tóparti közösség bármit is akarna kezdeni azzal a területtel, ő pedig csak egy kérelmet adott le egy 3-400 négyzetméteres területre, és az Azonnalinak azt állította, nem ő választotta ki, melyik területről van szó.

Kettő lakossági fórum volt ezzel kapcsolatosan, egy tavasszal, egy pedig szeptemberben. A tó környékéről senki nem jött el

– mondta Czakó, hozzátéve, hogy a tavat eddig sem lehetett körbejárni a strandok miatt, és szerinte nem ezen a húsz méteren múlik az ideális séta, ráadásul mivel a tó mellé ezen az oldalon már csak egy kis sávon keresztül lehet bejutni ingyen és egy irányból, a bűnüldözést is segíteni fogja a megoldás, hiszen csak egy kijárat lesz.

élet-keleten5

A Zip's Plázs madártávlatból (Fotó: Zip's Plázs / Facebook)

Egyébként Czakónak ás a polgármesternek is igaza volt abban, hogy tényleg nem ment el senki a lakossági fórumra a tópartról:

ezeket a lakossági fórumokat ugyanis a nyomtatásban megjelenő Mályi Tükör önkormányzati újságban hirdetik meg, amiből a tópartra eleve nem juttatnak, mivel csak kevés ember él ott, és nem lenne gazdaságos.

Bár a nyugdíjas Czakó eredetileg nyaralót akart volna építeni, viszont ő is hallott a polgármester beépítési tilalmáról, ami viszont mégsem tántorítaná el, és továbbra is megvenné. „Vendéglátóhelyet még lehet oda telepíteni, én egy halsütőt gondoltam, de majd meglátjuk” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte igazából főleg az új fizetős strand zavarja az embereket, csak ez most ezen a telken csapódik le.

 

Ezt utóbbi állítást egyébként alátámasztotta egy helyi nyaraló tulajdonos is:

Persze, hogy nem törődtünk annyira ezzel a telekkel az elmúlt években, de a strand megnyitása után már tényleg csak ez maradt. A strandnak még érezzük hasznát, ennek a döntésnek viszont csak három ember fogja

– mondta.

 

Az üggyel kapcsolatban az Azonnali kereste Viszokai István polgármestert többször is telefonon, először időt kért, másodszor pedig azt, hogy látogassuk meg személyesen, mivel péntekenként és szombatonként tartózkodik Mályiban, telefonon nem kíván nyilatkozni annak ellenére sem, hogy jeleztük, nélküle is megjelenik a cikk. A polgármester kérésének természetesen eleget tesz az Azonnali a későbbiekben.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló