2023. október 1., Malvin

Környék ügye

#koronavírus #járvány #többlethalálozás #észak-magyarország

Ekkora volt a többlethalálozás Észak-Magyarországon a járvány első másfél évében

Barna Benedek 2022.01.16. 10:22

Az országban a Heves megyét is magába foglaló régióban volt a legmagasabb a többlethalandóság.

 

15 százalékos, 28.247 fős volt a többlethalandóság 2020 márciusának közepe és 2021 szeptemberének közepe között, vagyis a koronavírus-járvány első három hullámában Magyarországon – derül ki Tóth G. Csaba közgazdász-demográfus tanulmányából, amelyet a HVG szemlézett.

 

Ha ugyanis nincs a járvány, a korábbi évek átlaga alapján a szóban forgó másfél évben 191.645 ember halt volna meg, ehhez képest 220.072 haláleset történt valójában.

 

Részletesebben lebontva a következőképp alakult a helyzet:

 

– a járvány első hulláma gyenge volt, komoly változást nem hozott a halálozási adatokban,
– a második hullám alatt 15.200 fős (29 százalékos) volt a többlethalálozás,
– a harmadik hullámban pedig 13.400 fős (26 százalékos).

 

A tanulmány több szempont szerinti bontásban is vizsgálta a többlethalálozást:

 

– A korcsoportonkénti bontásban jókora változás látszik az oltások elérhetővé válását követően: 2020 őszén a többlethalálozás 60 százaléka a 70 év felettiekhez kötődött, 2021 tavaszára (amikor ezt a korcsoportot már nagyrészt beoltották), az arány 37 százalékra csökkent.

 

– A nemek közötti különbség szintén nagy: a férfiak többlethalálozása közel duplája a nőkének.

 

– Hasonlóképpen látványosak a különbségek regionális felosztásban: a legalacsonyabb többlethalálozás Közép-Magyarországon, azaz Budapesten és Pest megyében volt (100 ezer lakosra vetítve 227 fő), a legmagsabb pedig a Heves megyét is magába foglaló Észak-Magyarországon, ahol 100 ezer lakosra vetítve 356 fő volt a többlethalandóság.

 

covid-többlethalálozás-régiók

Az Operatív Törzs a vizsgált másfél évben 30.123 elhunyt koronavírus-fertőzöttről számolt be, ami valamennyivel több a Tóth G. Csaba által kiszámolt többlethalálozásnál, azt viszont fontos megjegyezni, hogy a halálozások számát nem csak a járvány befolyásolta.

 

Növelte az elhunytak számát az is, hogy 2020-ban többen haltak meg magas vérnyomáshoz, illetve cukorbetegséghez köthető okból, mint korábban, és megemelkedett az öngyilkosok száma – miközben a hörghurut, a tüdőtágulat és az asztma sokkal kevesebb áldozatot szedett, mint azelőtt, és ahogy bevezették a kijárási korlátozásokat, közel negyedével csökkent a közlekedési balesetben elhunytak száma, 2021 elején pedig elmaradt az influenza-járvány, ami nagyjából 3000 fővel csökkentette a többlethalandóságot.

 

Az eddig 10 ezer áldozatot követelő negyedik hullám elemzésére még várni kell.

 

(Kép forrása: Tóth G. Csaba / Twitter; Indexfotó: unsplash.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló