2024. április 17., Rudolf

Környék ügye

#mátrai erőmű #rezsiválság

Egyre többször áll le a Mátrai Erőmű

2022.09.30. 11:49

 

Szeptember 25-én elkezdett csökkenni a Mátrai Erőmű termelése, hétfőn délelőtt pedig már teljesen leállt az üzem. A 220 megawattos III-as blokk vasárnap 20:43-kor forrcsőszakadás miatt esett ki az üzemből, a 232 megawattos V-ös blokk pedig villamos eredetű külső hiba miatt nem tudott termelni. Az MVM szerint a hétvége folyamán az erőműben kisebb karbantartási munkálatokat hajtottak végre. Ezek szerda estére zárultak le.

 

A Népszava szerint ezek a leállások egyre gyakoribbak, a cég az utóbbi öt nap során 13, váratlan leállással kapcsolatos bejegyzést tett közzé. Az elmúlt napokban, változó határidőkkel, kazánüzemzavar, karbantartás vagy éppen villamos kapcsolási zavar miatt több blokk is állt.

 

A lap szerint az erőmű kihasználtsága évről évre csökken, 2016-ban még 70 százalék fölött volt, míg tavaly már csak 42,6 százalékon dolgozott, de az ország második legnagyobb energiatermelője még így is.

 

A Greenpeace szakértője szerint az egyre gyakoribb leállás oka a Mátrai Erőmű termelésének fokozása lehet, ez vezethet az elöregedett berendezések folyamatos meghibásodásához és így az egység rendszeres leállásához.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló