2024. május 24., Eszter Eliza

Környék ügye

#heves megye #Verpelét #ingatlan #mónosbél #falu

Virágzó Mónosbél: így menekült meg az elnéptelenedéstől Vidróczki Márton szülőfaluja

Kovács Dávid 2022.02.20. 13:00

A koronavírus-járvány alatt valóságos beköltözési hullám zajlott a faluban, amire a 168 Óra is rácsodálkozott.

Az elmúlt három év alatt a 140 lakóházas Mónosbélen 23 ingatlanba költöztek új lakók – derül ki a 168 Óra februári cikkéből. Noha a falu a kétezres években még az elöregedéssel küzdött, a 400 fős településen jelenleg több mint nyolcvan iskoláskorú gyerek él.

 

A beköltözési hullámhoz egyaránt hozzájárult a falu közösségi élete, a jó infrastruktúra és a koronavírus-járvány is. Varga Sándorné, Mónosbél polgármestere elmondta: a lezárások alatt rengeteg ingatlant kereső érdeklődött nála, hogy tud-e eladó házról a településen. “A családoknak terhes az összezártság egy kétszobás lakótelepi lakásban” – magyarázta a polgármester.

 

mónosbél
Mónosbél, háttérben a Bélkővel (Fotó: Wikipedia)

 

A nagy érdeklődés miatt a házak is megdrágultak a településen. Pedig nem volt ez mindig így: Mónosbélt komolyan fenyegette az elnéptelenedés, a fiataljaik továbbálltak, sok ingatlanjuk eladóvá vált, olykor akár évekig is hirdették őket, “egyre reménytelenebbül, egyre olcsóbban”.

Tudtam: ha nem töltjük meg újra élettel Mónosbélt, egy idő után halott település leszünk. A fiatalok a városba vágytak, az ingatlanok pedig a nyakunkon maradtak

– mondta a lapnak Varga Sándorné, akinek az volt a célja, hogy a falu újra olyan összetartó legyen, mint gyerekkorában is volt.

 

A polgármester a cikkben büszkén újságolja, hogy jelenleg nincs is eladó ház a faluban, majdnem minden hónapra jut valami program, közösségi élmény, a Batul Fesztiválra például már szerte az országból érkeznek látogatók – olyanok is, akikből akár új lakók is lehetnek. “Az idei fesztiválon egy házaspár jött oda hozzám, hogy ajánljak nekik üres ingatlant. Már költöznek” – mesélte büszkén Varga Sándorné.

 

(Indexkép: Mónosbél Wikipédia-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló