2022. július 1., Tihamér Annamária

Környék ügye

#salgótarján #borsod-abaúj-zemplén megye #holdfogyatkozás

Csodás képek készültek a hajnali holdfogyatkozásról

Barna Benedek 2022.05.16. 14:20

A szomszéd megyében, Salgótarján közelében fotózta le az égi jelenséget az MTI fényképésze.

 

Teljes holdfogyatkozás volt hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető volt napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.

 

A Magyar Távirati Iroda a Svábhegyi Csillagvizsgáló közlése nyomán azt írta: a jelenség magyarázata, hogy egy-két évente pontosan egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold, és a Föld hatalmas árnyékkúpja kitakarja a napfényt. A teljes holdfogyatkozáskor a holdkorong nem sötétül el teljesen, hanem narancs-vörös színű lesz a földi légkörön szóródó fény hatása miatt.

 

Míg a teljes fogyatkozást Amerikából jól észlelhették, nálunk csak a jelenség eleje, a részleges fogyatkozás volt megfigyelhető. Ettől azonban még remek képek készülhettek az égi jelenségről – az MTI fotósa, Komka Péter Salgótarján közelében kapta lencsevégre a salgó vár mögött lenyugvó, "csonka" holdkorongot:

D_KOM20220516001

D_KOM20220516002

D_KOM20220516003

D_KOM20220516005

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló