2024. május 23., Dezső

Környék ügye

#meteor #bükk #tűzgömb #magyar meteoritikai társaság #mmt

Újabb tűzgömb zúgott el felettünk: bükki kamera is rögzítette a jelenséget

Kovács Dávid 2022.02.18. 09:09

December óta ez már a sokadik tűzgömb, ami Magyarországról is látható volt. De senki ne ijedjen meg, hiszen tűzgömbszezon van!

Újabb fényes tűzgömböt rögzített a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) tűzgömbkamera-hálózata csütörtök éjjel, közölte a szervezet a honlapján.

 

A jelenséget a bükki, a győri és a zalaegerszegi kamerák is elkapták, de a bükki állomás felvételén volt a legfényesebb, mert valószínűleg ez lehetett hozzá legközelebb.

tűzgömbbükk
A bükki állomás felvétele a csütörtök esti tűzgömbről (Fotó: Magyar Meteoritikai Társaság)

Az egyenletesen felfényesedő, sárga fényű tűzgömb kb. 2,5 másodpercig volt látható, nem darabolódott, és robbanást sem észleltek. Az MMT közlése szerint valahol Szlovákia felett fénylett fel, anyaga valószínűsíthetően ismét teljesen elégett.

 

Az MMT emlékeztet: december 7. óta ez már a hetedik fényes tűzgömb, ami Magyarországról is látható volt. Ilyenkor nem szokatlan az ilyen fényes meteoraktivitás, a december és február közötti időszakot tűzgömbszezonnak is szokták nevezni a meteorfizikai szakmában.

 

"A nagyközönség ismételt megnyugtatása érdekében elmondjuk, hogy ilyenkor január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások" – teszi hozzá az MMT. 

 

Az MMT a bükki állomás videóját is közzétette az oldalán:

 

 

Az MMT oldalán a győri állomás képét is meg lehet nézni.

 

(Indexkép: MMT)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló