2022. augusztus 8., László

Környék ügye

#zöldfül #mátra #törpe kuvik

Beköszönt a Mátrába egy törpe, kisebb szenzáció lenne, ha maradna – FOTÓ

2021.01.23. 17:18

"2021 januárjában őrszolgálatunknak egy törpekuvikot sikerült felfedeznie a Mátrában, nagy meglepetést okozott feltűnése, hiszen országosan is ritka fajról van szó, a Mátra hegységben pedig mindössze két alkalommal fordult eddig elő" – számolt be honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

 

A törpekuvik – mint neve is utal rá – Európa legkisebb termetű bagoly faja. Testhossza mindössze 16-17 centiméter, ami annyit jelent, hogy körülbelül egy rigóval azonos méretű. Boreális elterjedésű madárfaj, kontinensünkön főként Észak-Európában, valamint Közép-Európa magashegységeiben találkozhatunk vele, általában fenyvesekhez kötődik. Ebből kifolyólag hazai hegységeink nem kimondottan a faj klasszikus élőhelyei. Az elmúlt évtizedben azonban egyre több előfordulása vált ismertté, elsősorban az Aggteleki-karsztról. Alkalmi fészkelései is bizonyítást nyertek már, bár a legtöbb egyed valószínűleg csak téli kóborlóként jelenik meg hazánkban.

 

kuvik

 

A mostani mátrai példányról is nagy valószínűséggel feltételezik a nemzeti park szakemberei, hogy téli kóborlása során tévedt a Mátrába. Bár esetleges fészkelése sem kizárható a területen, ez azonban nagy szenzáció lenne.

 

(Via bnpi.hu)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló