2022. december 8., Mária

Környék ügye

#bükk #bükki nemzeti park #túrázás #barlangok hónapja

A Bükkben is a barlangok hónapja a március: többféle programra invitál a nemzeti park

Barna Benedek 2022.03.02. 14:47

A barlangtúrázás mellett denevérlesre és régészkedni is mehetnek a következő hetekben a természetbe vágyók.

 

A március ismét a barlangok hónapja. A "Barlangoljunk!" elnevezésű kampány keddi budapesti nyitórendezvényén Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta: a céljuk hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése, hiszen nemzeti park igazgatóságok nem csupán a természet élő elemeinek megőrzéséért felelősek, hanem az élettelen természeti értékek megóvása is feladatkörükbe tartozik – számolt be az MTI.

 

Rácz András kiemelte: változnak az igények, az emberek ma már egyre többször keresik az aktív kikapcsolódás lehetőségeit. A barlangok világába kalauzoláshoz a nemzeti parki igazgatóságok kínálnak egyre több lehetőséget. Magyarországon a természeti környezet állapotának javítása mellett egyre nagyobb az igény a természetet bemutató infrastruktúrára, ezért azt folyamatosan meg kell újítani az érdeklődés fenntartásáért – világított rá az államtitkár.


Az elmúlt 10 évben jelentősen növekedett hazánk ismert barlangjainak száma, illetve barlang járatainak hossza.

Jelenleg mintegy 4200 darab barlang található az Országos Barlangnyilvántartásban, amelyek összes hossza közel 300 kilométer. Sikerüket, népszerűségüket bizonyítja, hogy a nemzeti park igazgatóságok regisztrált látogatóinak csaknem fele barlangi bemutatóhelyekre vált belépőt, vagy vesz részt ilyen szakvezetésen, programon.

A "Barlangoljunk!" kampány 2014-ben indult, azóta pedig csaknem 30 százalékkal növekedett az idegenforgalmi hasznosítású barlangok látogatószáma, mely évi mintegy 1,6 millió főre tehető - sorolta az államtitkár a tárca tájékoztatása szerint.

barlang-bnpi
Kép forrása: bnpi.hu

Rácz András kiemelte: egész évben varázslatos föld alatti élményekben lehet részünk, ha Magyarország számos barlangjának egyikét választjuk kirándulási programnak. Kiválóan alkalmas helyszín a túrákhoz, családi kikapcsolódásokhoz, hiszen a barlangok hőmérséklete télen-nyáron szinte állandó, kellemes klímával várják a látogatókat.


Az államtitkár a közleményben hangsúlyozta, ennek jegyében pedig márciusban kedvezményekkel várják az érdeklődőket nemzeti parkok. Az Aggteleki Nemzeti Park, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park is több helyszínen és időpontban kínál lenyűgöző kirándulásokat egész márciusban a földfelszín alatt.

 

Ebben az időszakban mind a kiépített, így kényelmesen bejárható, világító testekkel és korlátokkal ellátott barlangok, mind pedig a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangok megismerésére különleges lehetőségeket biztosítanak – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

 

A Bükki Nemzeti Park a barlangok hónapja keretében az alábbi programokat kínálja:

 

Speciális hosszú túra a Szent István-barlangban (március 5-én és március 19-én)

 

Denevérles a Szent István-barlangban (március 12-én és március 26-án)

 

Extrém overálos barlangtúra a Létrási Vizes-barlangban (március 26-án)

 

Ősrégészet a kiépítetlen Kő-lyukban (március 12-én)

 

A Suba-lyukat és a Hór-völgyet érintő túra (március 19-én)

 

Esztáz-kői barlangtúra (március 5-én)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló