2024. április 19., Emma

Környék ügye

Bár Mészáros Lőrinc cége szennyezte be a környéket, a Mátrai Erőmű kapott bírságot

2019.11.30. 00:00

Az állam tulajdonba került erőmű ötmilliós büntetést kapott, miközben Orbán jóbarátjának búzafeldolgozó cége megúszta.

 

„Friss választ kaptam Viresol/ Mátrai-ügyben: Mészáros a jelen állás szerint ötmillióval megússza a Viresol-szennyezést, és nagy kérdés, hajlandó-e egyáltalán technológiát váltani a jövőben!" – írja Facebook-oldalán Szél Bernadett országgyűlési képviselő.

 

Mészáros Lőrinc búzafeldolgozója, a környezetszennyező Viresol ügyében kérdezte a politikus a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, hogy megtudja: miután a hatóság is kimondta, hogy a Viresol tavaly nyár óta folyamatosan szennyezi a környező vizeket, vajon miért nem szabtak ki rá bírságot.

 

 

A hatóság azt írta, hogy bár a Viresol felelős mind a tavalyi tömeges halpusztulásért és a rosszulléteket okozó gázszennyezésért,

 

nem ők, hanem a Mátrai Erőmű kapott vízszennyezési bírságot.

 

A kiadott kötelezések ellen fellebbezés nem érkezett.

 

„Magyarul 5 millió forintot fizetett a Mátrai Erőmű a Viresol szennyezéséért, és még csak nem is fellebbezett a döntés ellen. Ellenben a Viresol megfellebbezte a katasztrófavédelem azon döntését, ami a vízszennyezés megszüntetése érdekében szükséges műszaki átalakításokra kötelezte őt." – írta Szél Bernadett, hozzátéve, hogy eszerint az akkor még mindkét céget tulajdonló Mészáros Lőrinc úgy gondolhatta: inkább bevállalja a pár milliós vízszennyezési bírságot,

 

csak ne kelljen költséges átalakításokat végeznie a búzafeldolgozóján. 

 

Mint ismeretes, a veszteséges Mátrai Erőművet az év elején megvette az állam Mészárostól.

 

(Fotók: MTI)

 

A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény a Mátrai Erőmű eladásakor

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt tettek feljelentést az adásvétel ügyében, a nyomozást most bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség. "Levelet kaptam a Nemzeti Nyomozó Irodától a Mátrai Erőmű ügyében. A Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály bűncselekmény hiányában megszüntette a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt tett feljelentésem nyomán indult eljárást"" - írja Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-posztjában, amelyet a 444.hu idéz.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló