2022. augusztus 8., László

Környék ügye

#katasztrófavédelem #tűzoltók #gyakorlat #balaton #jégkár

A komoly jégvérés utáni teendőiket gyakorolták a tűzoltók Balatonban – FOTÓK

Barna Benedek 2021.12.10. 14:23

A gyakorlat részeként egy fát kellett eltávolítaniuk, az utcát pedig járhatóvá kellett tenniük a lánglovagoknak.

 

Katasztrófafelszámolási-együttműködési gyakorlatot tartottak szerdán Balaton településen – számolt be honlapján a megyei katasztrófavédelem.

 

Az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség által szervezett eseményen az együttműködő szervezetek azt gyakorolták, hogy egy esetlegesen bekövetkező nagy károkat okozó vihart követően, milyen feladatok várhatóak és azok hogyan hangolhatók össze a gyors és hatékony kárfelszámolás érdekében. A részvevő szervezetek között ott volt a MVM Émász Egri Régiója, a Magyar Közút, Balaton polgári védelmi szervezete, az Egri Rendőrkapitányság, az egri hivatásos tűzoltók, a bélapátfalvai önkormányzati és önkéntes tűzoltók, az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport, továbbá a szilvásváradi önkéntes tűzoltóság.

IMG_9613

Az elképzelt szitució az volt, hogy Balaton térségében rövid alatt nagy mennyiségű csapadék hullott, amely jelentős jégveréssel és viharos erejű széllel érkezett. A rendkívüli időjárás miatt a településen jelentős károk keletkeztek, számos bejelentés érkezett a 112-es segélyhívó számra. A megyei műveletirányítás az önkénteseket is riasztotta, akik azt a feladatot kapták, hogy a hivatásos egységek munkáját segítve Balatonban egy veszélyesen megdőlt fát távolítsanak el, a közutat tegyék járhatóvá a lehullott ágaktól, mindezt úgy, hogy a magasfeszültségű hálózatban ne keletkezzen kár. 

A gyakorlatot megelőzően a résztvevők egyeztették a feltételezett eseménnyel kapcsolatos feladat és hatásköröket. A rendőrség szakemberei lezárták a Balaton-Borsodnádasd közötti utat, mert az elszáradt fa tényleges veszélyt jelentett a közlekedőkre. Az áramszolgálató munkatársai kiszakaszolták, majd átmenetileg visszabontották a vezetékeket, azért, hogy a magasban dolgozókat az áramütés veszélye ne fenyegesse. A hivatásos és önkormányzati tűzoltók ezt követően kezdték meg a veszélyes fa eltávolítását emelőkosaras járművel a felső ágaktól kezdve, motoros láncfűrészeket használva először a fa gallyait távolították el, majd a fát kidöntötték.

IMG_20211208_114244

"Az értékteremtő gyakorlatnak köszönhetően a szervezetek ismét gyakorolták a hatékony együttműködést, továbbá a településen átvezető közút is biztonságosabbá vált, hiszen a száraz fa már nem jelent veszélyt a járművekre, az elektromos hálózatra és közelében lévő ingatlanra" – írta közleményében a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

A gyakorlatról megosztott képek az alábbi galériában lapozgathatók:

#GALLERY_155#

Fotók: Mérai Péter és Nagy László tűzoltó alezredesek / Katasztrófavédelem

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló