2024. június 19., Gyárfás

Környék ügye

#mészáros lőrinc #megújuló energiaforrás #napelempark

Az állam támogatja Mészáros halmajugrai naperőművét miközben a többieknek nem lehetséges építkezni

Csarnó Ákos 2023.03.27. 14:52

 

630 millió forint állami támogatást kapott napelempark fejlesztésére egy Mészáros Lőrinchez köthető projektcég, írja a 24.hu. Halmajugra határában építi a cég a 20 megawatt teljesítményű naperőművet.

Viszont a kereskedelmi célú naperőműveket 2021 áprilisa óta nem lehet engedélyeztetni Magyarországon, ugyanis a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. azóta nem ad ki csatlakozási jogosultságot a jelentkezőknek.

Az ilyen erőművek célja az áramtermelés hálózatra való betáplálása és értékesítése lenne. Közben a pályázatokat folyamatosan halasztották, legutóbb idén márciusra, holott az érdeklődés nagy. A 24.hu úgy értesült, hogy 3 gigawattnyi kapacitás vár befogadásra, ami a paksi atomerőmű névleges teljesítményének a másfélszerese.

 

Mivel teljes a némaság az ügyben a  szakmai szervezetek sem tudják, hogy hol lehetett támogatást igényelni a napelempark fejlesztésére.

 

indexkép: MTI/Czeglédi Zsolt

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló