2024. június 19., Gyárfás

Környék ügye

#jász-nagykun-szolnok megye #tisza #árvízvédelem #zagyva #vízügy

Új gyakorlópályán készülhetnek a tiszai árvizekre a vízügyesek

Barna Benedek 2021.11.08. 15:28

A pálya építése mellett a több milliárdos közép-tiszai árvízvédelmi beruházás részeként töltéseket is fejlesztenek.


Javul az árvízi biztonság a Közép-Tisza térségében az Európai Unió és a magyar állam csaknem 9 milliárd forintos támogatásának köszönhetően, a tervek szerint jövő nyáron befejeződő projekt érinti Szolnok, Zagyvarékas, Tiszakécske, Szászberek és Jászberény településeket – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) közleményben az MTI-vel.

 

A tájékoztatás szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Kötivizig konzorciumában megvalósuló projekt során

a Zagyva töltésének három, a Tisza védvonalának egy szakasza épül ki összesen 11,1 kilométeren az előírt magassági biztonságnak megfelelő szintre.

Zagyvarékas térségében, a Zagyva folyó mindkét oldalán átlagosan két méterrel magasították az árvízvédelmi töltést. A település külterületén a bal és jobb parton klasszikus töltésfejlesztés történt 7,85 kilométeren, 4 méter széles töltéskoronával, 3 méter széles aszfaltozott útburkolattal. A község belterületén, a folyó és az épületek közelségéből adódó helyszűke miatt egy vasbeton résfalból és vasbeton parapetfalból álló összetett szerkezetet alakítottak ki, amely sétányként is szolgál a folyóparton – írták.

szolnoki ártéri Tisza-híd - árvízhullám - mti - mészáros jános
Fotó: Mészáros János / MTI

A közlemény szerint

árvízvédelmi gyakorlópálya épült a szolnoki Milléren, a létesítménnyel lehetőség nyílik az árvízi jelenségek elleni védekezési módok gyakorlására a védekezési időszakon kívül. A központ fő célja, hogy az előforduló árvízi jelenségeket élethűen szimulálják, így fokozható a védekezésben résztvevők szakmai felkészültsége

– számoltak be.


Megújulnak emellett az új kenderéri, a határmenti, a zámbori és pinczi zsilipes műtárgyak, továbbá korszerűsítik a határmenti szivattyútelepet, korszerűsödnek a töltésszakaszok felügyeletét ellátó gátőrtelepek, és komplex vízrajzi mérőállomás létesül Szászberken és Jászberényben, valamint partbiztosítást építenek ki – tájékoztatott a vízügyi igazgatóság.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló