2024. július 21., Dániel Daniella

Környék ügye

#zöldfül #hód #aldebrő #feldebrő

Alaposan belehúztak a hódok Aldebrő és Feldebrő között – FOTÓK

2021.01.24. 11:41

Fogékonyak a farágcsálásra.

Lapis Lajos olvasónktól rendszeresen kapunk fotókat arról, hogy mennyire aktívak a hódok a Tarna-patak mentén. Friss képein a folyás Aldebrő és Feldebrő közötti szakasza mentén látható hódnyomokat mutatja be.

SAM_4779

SAM_4778

SAM_4777

SAM_4776

SAM_4775

SAM_4774

SAM_4773

Az alábbi videót pedig még 2020 áprilisában közöltük, a Hell Miksa úti híd környékén úszott épp a városban meglehetősen ritka állat.

 

 

A videó kapcsán portálunknak Gombkötő Péter zoológiai szakreferense, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa elmondta, nem ritka, hogy ilyen állat jelenik meg az Eger-patakban, de inkább a természetes vízfolyásnál fordulnak elő.

 

„Amennyiben az Eger-patak kibetonozott medre élőhelynek bizonyul, az egyfajta információt ad arra vonatkozóan, hogy ezek a fajok megtalálják itt a helyüket. Úgy tűnik, hogy az állatok tolerálni tudják az emberi behatásokat, mint például az elterelt patakmeder vagy a mellette futó bicikliút. Pozitív az üzenete, hogy ezek az állatok itt vannak” – vélekedett a szakember. Gombkötő Péter azt tanácsolja, hogy, aki hódot szeretne megfigyelni, az elsősorban ne az Eger-patak zajos, belvárosi szakaszán keresgéljen, hanem inkább a csendesebb részeken; legalább is nappal. Bár mint fentebb láthattuk, azért ez sem lehetetlen vállalkozás.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló