2022. szeptember 30., Jeromos

Környék ügye

#szilvásvárad #lovasfogat

Agrárminiszter: Szilvásváradon tartjuk meg a fiatal fogatlovak világbajnokságát

Nagy Donát 2022.08.16. 11:03

Tavaly is itt rendezték meg az eseményt.

Az elmúlt év után idén augusztus 25. és 28. között ismét a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont ad otthont a fiatal fogatlovak világbajnokságának, írja az MTI.

Itt ugyan nem négy ló van befogva, de ló és ember kapcsolata, önmagáért és egymásért vaó küzdelme ebben a szakágban is megmutatkozik

– hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

 

A négynapos küzdelem során három korcsoport, az 5, 6 és 7 éves lovak mutatják be teljesítményüket az arénában.

D__TT20220815007
Fotó: MTI/Kovács Attila

 

Nagy István azzal büszkélkedett, hogy a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében 2018-ban átadott Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont rövid idő alatt Európa-szerte ismertté vált. Rendszeres találkozóhelye lett a sportlovaglóknak, kaszkadőröknek és a történelmi hagyományőrzőknek éppúgy, mint a lovakért rajongóknak. A világ azon versenypályának egyike, amely minden lovas szakágat egy helyen tud kiszolgálni.


Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad vezetője ismertette, hogy a fiatal fogatlovak világbajnokságát az elmúlt években Mezőhegyesen rendezték meg, Szilvásvárad 2021-ben vette át a stafétabotot. Tájékoztatása szerint tavaly közel 60, idén pedig 52 ló vesz részt a világbajnokságon. 


Nagy és Cseri is beszélt még arról, hogy augusztus 20-án este nyolc órától a szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban ismét megtartják a Lipicai Nemzetközi Történelmi Lovasgálát. A lovasszínházi díszelőadás Magyarország lovas történetét mutatja be, legfontosabb jelenetei a ménesgazdasághoz kapcsolódva a több mint négy évszázados lipicai fajta sokáig hányattatott, ugyanakkor dicső múltját tárják a nézők elé. 

 

Az agrárminiszter elmondta, hogy a kormány idén 173,8 millió forinttal támogatja a lovas rendezvényeket, a lovas sportot és a lósportot.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló