2024. március 3., Kornélia

Környék ügye

#tarna-patak #tóth és tóth borászat

A vidék és annak sorsát szívén viselők győzelme született a Tarna ügyében a DK szerint

Csarnó Ákos 2023.12.09. 11:21

A Demokratikus Koalíció egri szervezete közleményben foglalt állást.

 

2022 nyarán a korábban bő vízhozamú, de az aszály hatására jócskán megcsappant vizű Tarna teljesen kiszáradt. Hamar kiderült, hogy valaki megcsapolta a patak vizét, ami ökológiai katasztrófát, védett fajok tömeges pusztulását okozta. A szálak hamar az Aldebrőn működő Debrői Tóth és Tóth Borászat tulajdonosaihoz vezettek. Alapos gyanú merült fel, hogy az ő utasításukra emeltek gátat a Tarnán, majd szivattyúzták ki annak vizét, hogy az így kilopott vízzel öntözzék a szőlőültetvényeiket – emlékeztetett a DK közleményében.

 

A legfrissebb hírek szerint eljutott a vádemelésig az ügy. A járási ügyészség vádat emelt két személlyel, a telephely vezetőjével és az egyik ott dolgozóval szemben, hogy felduzzasztották a Tarna vizét, és azt az abban élő állatokkal együtt kiemelve, nagy teljesítményű szivattyúkkal jogosulatlanul öntözték a szőlőoltványokat. Vádiratukban felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását indítványozták.

Ez a mi civilekkel és természetvédőkkel közös győzelmünk. Történeti és kulturális értékünk, a klímaváltozás hevében felbecsülhetetlen ökológiai értékű nemzeti kincsünk, vízbázisunk és a vidéki emberek életminőségének védelméért mindent megteszünk ezután is.

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló