2024. június 18., Arnold Levente

Környék ügye

#turizmus #tisza-tó #kisköre #kilátó

A Tisza-tó egész környéke belátható az immár hivatalosan is átadott Kisköre Kilátóból – FOTÓK

Barna Benedek 2021.06.28. 14:03

A környék egyik legmagasabb pontja a különleges alakú, csónakokat formázó torony.

A napokban a Tisza-tó életében egy újabb fontos esemény történt, ugyanis átadták a 700 millió forint állami támogatásból megépült kiskörei MAHART-bázist – számolt be az Aktív Magyarország.

A nagyszabású beruházás eredményeként létrejött épületkomplexumban négy lábasház és egy különleges, két egymásnak fordított csónakot szimbolizáló kilátó is helyet kapott. A kilátó a környék egyik legmagasabb pontja, ahonnan a Tisza-tavat, az Abádszalóki öblöt és a Kiskörei vízerőművet is látni lehet.

A Tisza-tó és környéke egyre jelentősebb turisztikai vonzerővel bír, a Nyaralóhajózási Program új kiszolgáló létesítményétől pedig azt termélik, hogy újabb lökést fog adni az aktív turizmusnak.

 

A kilátótorony mellett átadott Lábasház épületegyüttes összesen 130 lábon áll, és egy hídon keresztül közelíthető meg. A komplexum 4 darab különálló épületből és egy központi kör alakú födémlemezből áll, amelyen a kilátó található. Az épületekben irodahelyiségek, étterem, közösségi vizesblokk és a vízi rendőrség bázisa kapott helyet. Az egész komplexum az úgynevezett mértékadó árvízszint felett van, tehát a legnagyobb árvíz esetén is száraz marad.

 

Az épületegyüttes koncepciója a környezetre reflektál. Az előzetes vázlatok megalkotása előtt tanulmányozták a Tisza környékére jellemző népi építészetet, leginkább tömegformák, arányok és anyagok tekintetében. Fontosnak tartották ezen gyökerekhez való visszanyúlást, hogy ne csupán egy létesítmény, hanem a hely szellemével átitatott, azt tiszteletben tartó alkotás születhessen. A kilátó eszmeisége több szálból tevődik össze. Az egyik, a Felső-Tisza vidéken levő Szatmárcseke református temetőjének csónak alakú fejfái, a másik pedig a tiszai horgászladik geometriája.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló