2024. június 16., Jusztin

Környék ügye

#bükk #túra #túrázás #emlékhely

A szabadságharc előtt tisztelgő és emlékhelyes túra is várja a Bükkben a kirándulni vágyókat

Barna Benedek 2022.02.07. 13:29

Az egyiket egészen év végéig lesz lehetőség teljesíteni, a másikat a következő hónapokban járhatják végig az érdeklődők.

 

Mivel a klasszikus teljesítménytúrák népszerűsége a koronavírus-járvány felbukkanása óta fokozatosan csökken, és a megrendezésük is nehézkes, egyre több túrázó fordul az egyénileg bármikor teljesíthető túrák felé. A Bükkben két újonnan kiírt teljesítménytúra közül is választhatunk – számolt be a csupasport.hu.

 

Bükki emlékhelyeket kereshetnek fel az érdeklődők

 

Az egyik, "Emlékhelyek a Bükkben" elnevezésű túrát a Zöld Sportok Clubja írta ki, és már január eleje óta teljesíthető, egészen december 31-ig. A szervezők összesen nyolc emlékhelyet adtak meg, amelyek közül legalább négyet kell felkeresni tetszőleges sorrendben és idő alatt. A teljesítés igazolólapon és néhány, a felkeresett látnivalókhoz kapcsolódó kérdés megválaszolásával történik.

 

A teljesítők kitűzőt és emléklapot kapnak. További részletek, és a nevezéssel kapcsolatos információk a klub honlapján olvashatók.

pikrepo-com - túra-
Fotó: pikrepo.com (Képünk illusztráció)

isztelgés a magyar szabadságharc előtt

 

A másik esemény a "Népek tavasza emléktúra", amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró-szövetség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc előtt tisztelegve hirdetert.

 

A túra február 18. és április 11. között teljesíthető négy távon, amelyek közül a legrövidebb 10, a leghosszabb pedig 31 kilométeres. A kiindulópont mindegyik esetben a Bükk belsejében található kistelepülés, Ómassa, amelynek környékén található többek között hazánk egyetlen kohóipari műemléke, a faszéntüzelésű nagyolvasztó, közismert nevén "őskohó".

 

A nevezésről, az útvonalakról és további részletekről a túrának szentelt honlapon olvashatunk.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló