2022. augusztus 17., Jácint

Környék ügye

#borsod-abaúj-zemplén megye #ózd #bükk #bükki nemzeti park #királd

A szabadság pillanata: pár nap után már búcsúzhatott is ápolójától a Bükkben mentett uráli bagoly (VIDEÓ)

Barna Benedek 2022.03.13. 16:15

A védett fajhoz tartozó madárnak egy autóval való ütközést követően kellett lábadoznia.

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának a lakosság közreműködésével évente több száz védett állat mentésében, majd szabadon engedésében vesz részt. Ezúttal egy ritka bagolyfaj egyedét sikerült visszajuttatni otthonába.

 

A park honlapján olvasható beszámoló szerint február utolsó hétvégéjén kaptak hívást arról, hogy egy sérült baglyot találtak az Ózd és Királd közti úton. A madarat Arlóba vitték, ahol a nemzeti park munkatársainak megérkezésekor kiderült, hogy egy autós ütközés utáni, a körülményekhez képest jó állapotban lévő uráli bagolyról va szó. Az állat a Természetvédelmi Őrszolgálat segítségével a nemzeti park madármentő központjába, Egerbe került.

Kelemen Tamás kollégánk gondos ápolásának köszönhetően néhány nap után baglyunk alkalmassá vált a természetbe való visszaengedésre, amit március 3-án a megtalálás helyszínéhez közel meg is tettünk

– írta a park igazgatósága. Közleményükben külön megköszönték az arlói Váradi család segítségét is.

 

A szabadon engedés boldog pillanatairól pedig egy rövid videót is közzétettek:

 

 

A park ismertetője szerint az uráli bagoly Eurázsia észak-keleti részen elterjedt faj, hazánkban az 1960-as évek végén jelent meg. Napjainkra rendszeres fészkelőnkké vált, az Északi-középhegység idős bükköseiben, tölgyeseiben 100-200 pár lakik. Állandó madár, költése február végén-márciusban már megkezdődik. Stabil populációjának fennmaradást a folyamatos erdőborítás, a méretes, idős fákat és holtfát is biztosító erdőgazdálkodás segítheti.

Magyarországon fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100.000 fotint.

(Indexkép forrása: bnpi.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló