2024. május 28., Emil Csanád

Környék ügye

A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény a Mátrai Erőmű eladásakor

2019.11.30. 00:00

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt tettek feljelentést az adásvétel ügyében, a nyomozást most bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség.

 

"Levelet kaptam a Nemzeti Nyomozó Irodától a Mátrai Erőmű ügyében. A Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály bűncselekmény hiányában megszüntette a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt tett feljelentésem nyomán indult eljárást”" – írja Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-posztjában, amelyet a 444.hu idéz.

 

A képviselő azután tett feljelentést, hogy az állami tulajdonban lévő MVM Zrt. 17 milliárd forintért visszavásárolta a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinc cégétől, az Opus Global Nyrt.-től, azután hogy Mészárosék 2017 végén 5,9 milliárdért megvásárolták az erőmű többségi tulajdonrészét a német RWE-től, majd – veszteséges működés mellett – 11 milliárd forint osztalékhoz jutottak az erőmű korábbi, még a német tulajdonos idején képzett eredménytartalékából.

 

A rendőrség szerint viszont az égvilágon semmi baj nincs az aldásvétellel. Szél Bernadettnek azt írták, hogy alapos nyomozást végeztek a feljelentés óta eltelt két hónapban, adatokat gyűjtöttek, anyagokat kértek be és foglaltak le, és arra jutottak, hogy az MVM Zrt. teljesen felelős módon járt el akkor, amikor 17 milliárd forintért megvásárolta Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőművet, amit – emlékeztet a 444 – Mészáros sokkal olcsóbban szerzett meg, majd kivarázsolta belőle az eredménytartalékot.

 

Fotó: MTI 

 

A Mátrai Erőművet egyébként ebben a formában 2030 után már nem lehet működtetni, tehát vagy be kell zárni, vagy rengeteg pénzből átalakítani, ugyanis Magyarország – a decemberi adásvétel pillanatában már létező – nemzetközi vállalása szerint 2030-ra leállítja a szénalapú áramtermelést. "Ehhez képest ezeket a költségeket nem vették figyelembe a Mátrai Erőmű megvásárlásakor" – írja Szél Bernadett, majd így folytatja:

 

A rendőrségi határozatból derül ki, hogy egy olyan üzletértékelésre alapozva határozták meg az erőmű árát, ami értelemszerűen nem tartalmazza az erőmű átalakításának, ahogy ők mondják, »kizöldítésének« költségeit. Vagyis a lényeget. Ezt az innovációs minisztériumnak kellett volna kiszámolnia és mérlegelnie, hogy vannak-e kisebb költséggel járó megoldások a térség áramellátására és a munkahelyek megtartására, vagy azzal járunk jobban, ha megvesszük a pénznyelő erőművet és gyakorlatilag építünk helyette egy újat. Nyilván az előbbi fel sem merülhetett, mivel itt a cél Mészáros kimentése és a lehető legtöbb uniós pénz bezsebelése volt.

 

Szél posztja szerint a rendőrség annak ellenére állítja azt, hogy az MVM Zrt. körültekintően járt el, hogy az erőmű kötelező átalakításának terveit, költségbecslését ki se kérték a minisztériumtól. A képviselő azzal zárta bejegyzését, hogy nem hagyja annyiban, és betekintést kért a nyomozati anyagokba is.

 

Az erőmű adásvételének lezárulta után egyébként Dudás Róbert Jobbik-alelnök és Nunkovics Tibor, a párt frakcióvezető-helyettese is bejelentette, hogy feljelentést tesznek az ügyben, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy "a magyar állam 17 milliárd forintot adott egy olyan létesítményért, amelyért előző tulajdonosa 6 milliárdot fizetett, miközben az adófizetők még súlyos összegeket fizetnek majd az erőmű átalakításáért is".

 

Security Check Required

 

Most már biztos: Mészáros Lőrinc cége szennyezte be a Bene-patakot

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló