2023. január 30., Martina

Környék ügye

#zöldfül #mátra #év vadrvirága

A Mátrában is találkozhatunk az év vadvirágának választott csodaszép növénnyel

Barna Benedek 2022.03.13. 13:42

Orchideaféle nyerte a szavazást.

 

Lezárult az Év Vadvirága szavazás, melynek alapján az Év Vadvirága címet 2022-ben az agárkosbor (Anacamptis morio) érdemelte ki – számolt be a Hello Vidék a verseny szervezőinek közlése nyomán.

 

MInt írták, kicsivel többen, mint 3200-an adták le a szavazataikat, ebből 1400-an az agárkosborra adták voksukat, míg a mocsári békaliliom közel 960, a csillagőszirózsa pedig 810 szavazatot zsebelt be.

 

Az orszideaféle agárkosbor 8-20 centi magas, de maximum 60 centire megnövő évelő növény. Réteken, nedves homoki gyepekben, sztyeppekben él. Az Alföldön ritkán, szikes pusztákon is előfordul. A Magyar-középhegységben és a Dunántúlon gyakori, az Alföldön szórványos, többek közt a Kisalföld, a Bodrogköz, a Keszthelyi-fennsík, a Mátra, valamint a Cserhát területén él.

 

 

A Turista Magazin ismeretője szerint az agárkosbor áprilistól május végéig virágzik, de előfordulhatnak virágzó példányok még június, július hónapban is. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 forint.

 

(Inxexkép forrása: Év Vadvirága / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló