2024. június 23., Zoltán

Környék ügye

#bükk #bükki nemzeti park #alapítás

45 éves lett idén a Bükki Nemzeti Park

Barna Benedek 2022.07.14. 17:07

Az ország harmadik nemzeti parkjaként alakult meg négy és fél évtizeddel ezelőtt.

 

Negyvenöt éves jubileumát ünnepelte a Bükki Nemzeti Park. Az évfordulót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kácson, hazánk legértékesebb vízicsiga-élőhelyén ünnepelték, ahol a köszöntők után szakmai bemutatók keretében számoltak be a nemzeti park munkájáról – írta meg a boon.hu.

 

Az eseményen tartott köszöntőjében Gácsi Jánosné, a település polgármestere azt mondta: "Ezen a csodálatos helyen valaha a bencés szerzetesek gyógyfüvekkel gyógyítottak. Az 50-es, 60-as években pedig strandfürdő volt. Nagyon értékesek a források, amelyek a terület vízellátását biztosítják és megfelelő élőhelyet Európa legértékesebb vízicsigáinak.

D_VAJ20220714036
 Rácz András államtitkára beszédet mond a nemzeti park alapítását ünneplő jubileumi rendezvényen 

"A nemzeti park igazgatósága 45 éve gondoskodik a rábízott természeti kincsekről. Javítják három megye természeti sokszínűségét, munkájukat magas színvonalon látják el" – fogalmazott Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, aki Kácsot Dél-Borsod "ékszerdobozának" nevezte.

 

Az elmúlt évtizedek történéseifől beszélt dr. Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára, aki többek között felidézte, hogy 1977 január 1-jén hatályba lépett a Bükki Nemzeti Parkot alapító jogszabály.

D_VAJ20220714030
Rácz András államtitkár, Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója és Tállai András, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Mint elhangzott, 45 évvel ezelőtt az ország harmadik nemzeti parkjaként alakult meg a Bükki Nemzeti Park, mnelynek elsődleges vonzereje a közel ezer méter tengerszint feletti átlagmagasságú Bükk hegység, amely 800 körüli barlangot tartalmaz.

Kezdetben a nemzeti park területe 38.765 hektár volt, ma 4500 hektárral több. A munkatársak száma is tízszeresére nőtt. Az ökoturisztikai létesítmények egy negyede is a nemzeti parban található. Országosan 200 tanösvény létezik, ebből a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága ötvenetet tart fenn. Évente 200 ezer fő a látogatottsága.

Végül Rónai Kálmánné, a nemzeti park igazgatója köszönetet mondott a helyiek együttműködéséért, a Pénzügyminisztérium közbenjárásáért és az Agrárminisztérium szakmai támogatásáért – zárul a boon.hu bezsámolója.

 

 

Barlangok és magaslatok

 

Mint azt a Csodálatos Magyarország portál írja, a nemzeti park mára több mint 43 ezer hektárnyi területe csaknem az egész Bükk-hegységre kiterjed.

 

A Bükk az Északnyugat-Kárpátok egyik legdélebbi, Magyarországon található hegysége. Ötven bérce emelkedik 900 méter fölé, ezekből mintegy tizenegy 950 méternél is magasabb. Fennsíkja 800 méter feletti magasságban fekszik.

 

A hegység története közel 300 millió éves múltra tekint vissza: akkor ez a terület lesüllyedt, és a helyét tenger foglalta el. Bizonyságul, hogy ez így történt, számos helyen találkozhatunk tengeri üledékkel. A partfalaknál előbukkanó palás elválású mészkőben érdekes ősmaradványok maradtak meg e korból. Döntően mészkő alkotja, de palává préselődött agyag, dolomit és homokkő is található benne.

Istvan_bg1
Szent István-barlang (Fotó: Wikipédia)

A Bükk földtani értékei között a legismertebbek a barlangok, a víznyelők, a töbrök és a karrmezők, azaz a karsztformák sokasága és a mély szurdokvölgyek. A Bükk-hegység karsztjában több mint 1300 barlang ismert, közülük 64 fokozottan védett. A turisták ezek közül négy, az idegenforgalom számára nyitott barlangot látogathatnak: az Anna-, a Diósgyőr-Tapolcai-, a Miskolc-Tapolcai-tavas- és Szent István-barlangot.

 

De a barlangok mellett magaslatok is várják a túrázni vágyókat: a markánsan kiemelkedő mészkő sziklaormok és éles gerincek közé tartozik a Bükk legmagasabb csúcsa, a 959 méteres Istállóskő, a 773 méter magas Örvénykő, ahonnan jó időben a Magas-Tátra is látszik.

 

(Az indexfotón a szilvásváradi Millenium Kilátó; kép forrása: bnpi.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló