2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

#tarsoly józsef #domán dániel #választás2024eger #pál györgy #hangfelvétel

Polgármester jelöltek: van aki nem szolgamédiát akar és az átláthatóságot is támogatja - I. rész

Csarnó Ákos 2024.05.25. 15:17

Megkérdeztük a polgármester kihívóit, hogy mit gondolnak a hangfelvételeken hallottakról.

Kíváncsiak voltunk – olvasóinkkal együtt – hogy az utóbbi időben sorra napvilágra kerülő hangfelvételekről mi a véleménye a polgármester kihívóinak. Ezeken a hangfelvételeken sok érdekeset, gyalázatosat, elképesztőt, elszomorítót lehet hallani, akit érdekel az alábbi linkeken elérheti Mirkóczki Ádám polgármester viselt dolgait kiteregető hanganyagokat:

 

1. Nem adna ki adatkérésre közadatokat

2. Megölné Danny Bluet és Dj Dominiket már a nevük miatt

3. Saját médiát építene ki közpénzből

4. Képviselőtársát buzizza

5. Másik képviselőtársát is minősíti, mi több saját képviselőjelöltjét is kineveti és a nyugdíjasokba is belerúg

6. Mirkóczki jóban van a Fidesszel, csak Pajtók sunyi geci, lopni meg nem 5 forintot kell

7. Saját sajtó, számlázás, átalányadózás, rádió, szerződések, haverok, papírfecni, Spisák

8. Kocsmai stílus, maga az ember

 

A következő kérdéseket küldtük meg a hét kihívónak, kicsit oldandó a feszültséget. Van akinek sikerült oldódnia, van, akinek nem, Vágner Ákos, a Fidesz-KDNP jelöltje pedig még csak nem is válaszolt. Az alábbiak voltak a következő kérdések:

 

A, Aggályosnak tartja-e, hogy hangfelvételek készülhettek – titokban, hozzájárulás nélkül – Eger polgármesteréről?

 

B, Mi az álláspontja a hangfelvételeken elhangzottakról?

 

C, Ha polgármesterként lehetőséget látna arra, hogy közpénzből helyi és legfőképpen saját médiát építhetne ki, megtenné?

 

D, Ön szerint mennyire elfogadható a polgármester hozzáállása a közadatok nyilvánosságra hozása tekintetében? Mondvacsinált indokok alapján nyílt törvénytelenséget elkövetne ön, az adatszolgáltatást megtagadná-e?

 

E, Ha lehetőséget látna rá ön polgármesterként keveset vagy akkor inkább sokat lopna és nem csak 5 forintot? Vagy egyáltalán nem lopna pl. közpénzből?

 

Tarsoly József független polgármesterjelölt az alábbi válaszokat adta:

A-B, Szeretném leszögezni: elfogadhatatlannak tartom, hogy ma Egerben hangfelvételek készüljenek bármely választott, közhatalommal élő városi tisztségviselőről hiszen ez az eljárás önmagában ingatja meg alapjaiban a városért dolgozó, közös munkában bízó emberek hitét és bizalmát. Mindezek mellett azt is szeretném leszögezni: a hangfelvételeken elhangzó tartalmak azonban talán még inkább elfogadhatatlanok és súlyosak, hiszen mint azóta már azt is hallhattuk, nem egy alkalommal a törvényeket egyértelműen sértő, gyakorlatilag bűncselekménynek minősülő üzelmekről tárgyalt a város első embere és bizalmasa egy külsős üzletemberrel. Mindezt abban a polgármesteri irodában, amelynek létezése is miliőjének minden apró része a város, az egriek és a közösségünk szolgálatát, és csakis a közös érdek szolgálatát hivatott megtestesíteni. Ennek meggyalázása az a cselekmény és az a stílus, amely hallható ezeken a felvételeken, és ez véleményem szerint szégyen.

 

C, Természetesen én abban hiszek, mint ahogyan az a programomban is egyértelműen olvasható – melyet magamra nézve kötelezőnek tartok -, hogy az átláthatóság és az őszinteség az alapja egy őszinte városvezetésnek és a közös munkának. Minden adat és információ, amely az egriek, a mi közös vagyonunk felhasználásával és a közbizalomból kapott tisztség jogainak gyakorlásával összefüggésben áll, hitem szerint nyilvános és az is kell, hogy legyen! Éppen ezért soha, semmilyen módon nem teremtenék rá okot, hogy bármely ilyen adatot titkolni, rejtegetni kelljen bármely egri elől.

 

D, Természetesen nem. Vallom, hogy a városnak szüksége van olyan kommunikációs felületekre, melyek akár egy-egy városstratégiai szempontból kiemelt területet, például a sportot vagy éppen a köztájékoztatást szolgálja, de azt gondolom, hogy a közös vagyonunkat csakis olyan médiafelület támogatására és építésére szabad felhasználni, mely egyrészről értünk, egriekért van – függetlenül az egyéni és a párt, illetve politikai oldalak érdekitől -, másrészről melynek működése kifejezetten függ a város legmagasabb döntéshozó testületének, a Közgyűlésnek az akaratától, ez pedig nem más, mint a városi televízió, a TV Eger. Ennek fejlesztése és segítése minden egri érdeke, bármely más privát érdekeket kiszolgáló propaganda csatorna építése közpénzből egyszerű köztörvényes bűncselekmény, amely magával kell, hogy vonja annak minden következményét is.

 

E, A kérdés maga számomra megmosolyogtató, annak apropója azonban már kevésbé. Természetesen a válasz egyértelmű: semennyit se lopnék. Se 5 forintot, se 50.000-et, se 70.000.000-t. Azt gondolom, hogy lopni bűn. Ha pedig valaki, aki a köz bizalmából, az egriek bizalmából választott tisztségviselő lesz és ezzel a bizalommal visszaélve bele mer nyúlni mindannyiunk közös kasszájába, az úgy gondolom még rosszabb. Azt gondolom, hogy június 9-én arról is döntenek majd az egriek és az itt élők, hogy a közös vagyonunk kezelésével kit bíznak meg. Kinek adnak jogot és lehetőséget, hogy kezelje a város pénzét. Én azt kérem, hogy erre érdemes embereket küldjenek pozícióba.

 

Pál György (DK-MSZP-P-Momentum) pedig ezeket válaszolta:

A, Minden olyan hangfelvételt, legyen az magánéleti, vagy közügyekkel foglalkozó - készüljön diktafonnal vagy Pegasus kémszoftverrel - elítélek, amelyet a felvételen szereplők hozzájárulása nélkül vettek fel. Kivételnek tekintem azonban a nyomozóhatóságok által elkészített felvételeket, vagy azokat, amelyeket állampolgárok a tudomásukra jutott törvénytelenség felfedésére, bizonyítására készítenek.

 

B, A hangfelvételek vegyes tartalmúak, mindenkinek saját szellemi állapota szerint értékelhet mentalista- és bűvésztrükköket, ám akkor amikor konkrét bűncselekményt terveznek a hangfelvételeken, azokban az esetekben a nyomozóhatóságoknak hivatalból kell megindítani az eljárást.

 

C, Polgármesterjelölti programom egyik sarkalatos eleme az elveszett közbizalom helyreállítása. Ebben azt az utat kívánom követni, hogy azok az adatok, a közadatok, amelyeket egyébként állampolgári kezdeményezésre megismerhetőek, kérés nélkül legyenek nyilvánosak és kereshetőek, még csak fordulni se kelljen a hivatalos szervek felé ez ügyben.

 

D, Igen, Eger MJV hivatalos médiájának finanszírozását továbbra is közpénzből látom finanszírozhatónak, piaci források bevonásával. Nem látom értelmét saját média kiépítésének, a közös vagyonunk átszivattyúzását bármilyen magáncélra pedig elítélem, nem kívánok élni ezzel a gyakorlattal.

 

E, Ahogy eddigi életem során soha, semmilyen formában nem loptam, így ezután sem fogok. Azt, hogy a jelenlegi polgármester számára a tisztesség összeghatárfüggő, megdöbbenve hallottam.

 

Domán Dániel (MKKP)

A, A hangfelvétel készítése jelen esetben törvénytelen lehetett, ettől függetlenül az egyre súlyosabb közügyeket és közpénzzel való hazardírozást tartalmazó hangfelvételek bűncselekmény elkövetésének felderítésében lehetnek a hatóságok segítségére, így a lehallgatottak személyiségi jogainál a közérdek erősebb kell legyen. Bárki, bárhogy is készítette a hangfelvételt, pontosan tudta, hogy miről folyhatnak beszélgetések a polgármester irodájában zárt ajtók mögött. Bármire is gyanakodtak eddig az egriek, most tisztábban látni az elmúlt öt év visszás dolgait, mint valaha. Szögezzünk le egy örökérvényű tényt, amely ezek szerint Mirkóczki Ádámnak nem alapvetés, de számomra az. Nem csak az a közügy, ami a politika felszínén történik, hanem az is, ami a polgármesteri hivatalban zajlik.

 

B, Ilyen szégyenteljes városvezetése még nem volt Egernek. Két fontos dolog. Az egyik, hogy a hangfelvételek tartalmát azóta sem sikerült cáfolni. A másik, hogy amikor egy országban nincsenek következmények, amikor egy polgármester fenyegeti, zsarolja az alkalmazottjait, amikor közgyűlési határozatok százai nincsenek végrehajtva, amikor pofára lehetetlenítenek el városi cégeket, amikor gátlástalanul utat engednek a NER oligarcháknak, a túlárazott közbeszerzéseknek, amikor már mindenbe és mindenkibe belerúgott nyilvánosan és visszaélt az egriek bizalmával, akkor jönnek a hangfelvételek. Ha a polgármester a legnagyobb természetességgel „pénzemnek” hívja az egriek vagyonát, akkor cserébe megkapjuk az ő „magánbeszélgetéseit”, amelyek közüggyé válnak. Ez a tettek következményeinek törvénye.

 

C, Az önkormányzat működésének egyik legfontosabb alappillére az átláthatóság. Mirkóczki Ádám ennek az ellensége. Bebizonyosodott, hogy a mutyigyanús projektekkel kapcsolatos, leleplező erejű adatokat képesek a végletekig titkolni. Nincsenek illúzióim, hogy a folyamatban lévő hasonlóan problémás ügyekben sem számíthatnak az egriek semmi jóra ettől a városvezetéstől, de én nem nyugszom addig, míg ki nem derül a teljes igazság. A közérdekű adatokat kérés nélkül elérhetővé kell tenni mindenki számára az interneten rendszerezett, kereshető formátumban. Így nincs balhé. Polgármesterré választásom esetén a szavazók megtisztelő felhatalmazásával a birtokomban ezt kezdeményezni is fogom június 10-én. Amennyiben a városvezetés továbbra sem tesz eleget az egriek akaratának, úgy októberi hivatalba lépésem legelső utasításainak egyike a közérdekű adatok nyilvánosságra hozása lesz.

 

D, A saját média kiépítése sohasem fog szerepelni a teendői listámon. Hitelesen, őszintén kellene kommunikálni mind a hivatalban és a nyilvánosság előtt is, a köztájékoztatás pedig a város médiacégének feladata, továbbá illendő lenne normális, emberi viszonyt ápolni a helyi sajtó szereplőivel, nem pedig meghurcolni, vegzálni őket, ha esetleg kritika éri a városvezetői munkásságát. Törvényesen ténykedő, jó főszolga kívánok lenni, minden fontos dologról igyekszem majd tájékoztatni a polgárokat. A személyes találkozóknak, fórumoknak is nagy szerepet szánok, amiként a képviselőktől is elvárom az információk eljuttatását közvetlenül a lakossághoz. Én sem leszek hibátlan, de a hibáit sem fogom titkolni.

 

E, A közpénzek felhasználásával kapcsolatos döntési jog nem lehetőség, hanem felelősség. Az automatikus adatnyilvánosság, a meghívásos tender eltörlése, illetve az új közbeszerzési rendelet elfogadása mindenki számára ellehetetleníti még a lopás gondolatát is. A tiszta versenyben minden felkészült vállalkozó nyugodtan megméretheti magát. A minőséget megköveteljük, a jó munkát megköszönjük.

 

A többi válasz is hamarosan érkezik.

 

indexkép: krisanapong detraphiphat/Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló