2022. augusztus 15., Mária

Eger ügye

#eger #harmati judit #emlékmű #török #nagykövetség

Törökország nagykövete is elítélte az egri török-magyar emlékmű megrongálását

2021.03.19. 13:13

Az egri tiszteletbeli főkonzul, Harmati Judit az Egri Ügyeknek elmondta, a magyar történelemben is voltak olyan események, történések, amik alapján megbélyegezhetnének bennünket, de erénynek kell lennie a megbocsátásnak.
Bár nem török kezdeményezésre avatták fel 2019 decemberében a közelmúltban megrongált, Tetemvár utcai török-magyar hősi emlékművet, várható volt, hogy Törökország sem fog örülni az esetnek. Ezért az Egri Ügyek kérdésekkel fordult Harmati Judithoz, a Török Köztársáság Egri Tiszteletbeli Főkonzuljához, hogy tájékozódjon a törökök reakciójáról.
 
"A sajtóból értesültem a rongálásról, majd felvettem a kapcsolatot az egri önkormányzattal és a fertálymesterekkel is, és ezek után tájékoztattam a török nagykövetséget a történésekről, ők pedig tájékoztatták a külügyminisztériumot" - írta válaszában Harmati Judit, aki leszögezte: az emlékmű megrongálását mind a török nagykövet, mind a nagykövetség munkatársai, valamint tiszteletbeli főkonzulként ő maga is elítéli, és remélik, hamarosan elfogják az elkövetőt.
harmati judit
Harmati érdeklődésünkre közölte, a nagykövetség részéről nem tervezik az egri látogatást, mivel helyi kezdeményezés keretében került sor az emlékmű felállítására. A 2019-es avatásra a nagykövetség meghívót kapott a fertálymesterektől, ezért képviseltette magát akkor az eseményen.
 
Kérdésünkre, hogy véleménye szerint mi lehetett az emlékmű megrongálásának oka, a tiszteletbeli főkonzul azt írta, ő maga is találkozott negatív véleményekkel a közösségi média felületén, amelyet az egri önkormányzat is próbált kezelni, amiért ezúton is köszönetet mondott nekik.
 
"Nem értem az ellenségeskedést, hiszen a múltbeli történések tények, azokból le kell vonni a következtetéseket és építeni a jelent és a jövőt. Azt gondolom, a magyar történelemben is voltak, vannak események, történések, amik alapján elítélhetnének bennünket, megbélyegezhetnének bennünket, de erénynek kell lenni a megbocsátásnak, és be kellene fejezni a gyűlöletkeltést. A potenciális együttműködést kell megtalálni, nemzet-nemzet, ország-ország, vállalkozás-vállalkozás és ember-ember között." - írta Harmati, aki szerint attól, mert más nézetei vannak az embereknek, hiszen más a vallásuk, más az értékrendjük egy nemzeten belül is, még nem eshetnek egymásnak, és nem rombolhatják le egymás emlékeit.
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló