2024. április 19., Emma

Eger ügye

#egerplusz #eger #eger advent #ünnep

Több újdonsággal várja az érdeklődőket az idei Eger Advent

Barna Benedek 2021.11.23. 16:46

Hétvégén indul az ünnepi rendezvény.

 

A szombaton startoló Eger Adentet, a város több mint egy hónapon át tartó ünnepi rendezvényét beharangozó sajtótájékoztatót tartottak kedden a Senator Házban, amelyen részt vett Mirkóczki Ádám polgármester, Berényi Tamás, az Agria Film Kft. ügyvezetője és az ünnepi rendezvény főszervezője, Juhász Géza, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetője, és Szabó László, az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményének (EKVI) igazgatója.

 

Az EgerInfo beszámolója szerint a városvezető elmondta: a nehéz gazdasági helyzet ellenére az önkormányzatnak sikerült több mint 30 millió forintot fordítani a programsorozat megszervezésére. Kiemelte, hogy a megszokottabb mellett új programelemek is lesznek idén: ilyen például a gyermekek és szüleik számára kitalált adventi kisvonat, amely a Felsőváros és a belváros között ingyenesen közlekedik majd. Elhangzott továbbá, hogy idén újra lesz jégpálya is az Érsekkertben.

 

Berényi Tamás beszélt egy másik új elemről is: felállítanak egy Hüttét, egy hegyi kunyhó hangulatában berendezett sátrat a melegedni vágyóknak a Dobó téren. Szó volt a forraltbor-árusításról is: mint elhangzott, kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a téren forralt bort árusító vendéglátósok között idén olyan elismert borászatok is helyet kapjanak majd, mint például az Ostoros vagy éppen a Thummerer borászat, és másokat is arra biztatnak és kérnek, hogy csak magas minőségű italokat szolgáljanak fel a vendégeiknek.

 

 

A főszerevző azt is kiemelte, hogy fontos szempont az aktuális járványügyi szabályok betartása is, ennek érdekében

500 fő feletti részvétel esetén kordonozással és védettségi kártya ellenőrzéssel fogják biztosítani a jogszabályok betartását, valamint minden árust és vendéget arra ösztönöznek majd, hogy használják a készfertőtlenítőket.

Mivel pedig a járványügyi szabályok és rendelkezések bármikor megváltozhatnak, mindenképpen azt kérik a vendégektől, hogy aktívan kövessék az Eger Advent Facebook-oldalát, mert ott folyamatosan közlik az aktuális tudnivalókat.

 

Juhász Géza, a Városgondozás ügyvezetője elmondta, hogy ha minden jól megy, akkor ezen a héten csütörtökön már meg is tarthatják a díszkivilágítás főpróbáját. Szabó László pedig azt emelte ki a tájékoztatón, hogy 2014 óta most először szinte teljesen felújították a Dobó téri faházakat és az adventi rendezvény jellegzetes fa hordóit is, aminek költségeit az önkormányzat finanszírozta.

 

Ekkor lesznek a gyertyagyújtások

 

A programfüzet és a kapott információk alapján a négy advent vasárnapi gyertyagyújtásnál valamely történelmi egyház és az önkormányzat képviselete mellett a város egy-egy kulturális intézményének vezetője vesz majd részt:

 

November 28-án, vasárnap 16:00-kor gyújtják meg a Dobó téren az első adventi gyertyát. Aznap Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója mond köszöntőt. Az önkormányzat képviseletében dr. Bánhidy Péter jegyzője teszi tiszteletét, a történelmi egyházak képviseletében Csizmadia István, bazilikai plébános, Tóth Imre, az Egri Református Gyülekezet lelkésze, Aklan Béla Sándor, Evangélikus Lelkészi Hivatal lelkésze, Békési Sándor, Baptista Egyház lelkipásztora, Demkó Balázs, Egri Görög Katolikus Szervezőlelkészség paróchusa osztják meg adventi gondolataikat. Emellett közreműködnek Nagy Barbara és Tóth Levente színművészek.

 

December 5-én, vasárnap 16:00-kor kerül sor a második gyertya meggyújtására. Ezen az eseményen köszöntőt mond Kiss Renáta, Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója, áldást mond Tóth Imre református lelkész. Az önkormányzat képviseletében Farkas Attila alpolgármester lesz jelen.

 

December 12-én vasárnap 16:00-kor gyújtják a harmadik gyertyát. Aznap köszöntőt Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója mond, áldást Aklan Béla Sándor evangélikus lelkész fog mondani. Az önkormányzat képviseletében Minczér Gábor alpolgármester lesz jelen.

 

December 19-én, vasárnap 16:00-kor kerül sor a negyedik adventi gyertya meggyújtásra. Mirkóczki Ádám polgármester mond köszöntőt, áldást Dr. Ternyák Csaba egri érsek ad.

 

(Indexkép forrása: Eger Advent / Facebook)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló