2024. június 17., Laura Alida

Eger ügye

#eger #közlekedés #kertész utca #forgalmi rend

Szarvashibák a Szarvas téren: komoly balesetet okozhat, aki rutinból hajt be a módosított egri körforgalomba ‒ FOTÓK

Keller Richárd 2021.07.04. 08:12

Rövid idő leforgása alatt többen is szembe hajtottak a forgalommal a Behajtani tilos! táblák ellenére, csak a szerencsén múlt, hogy nem történt súlyos baleset.

Rendesen bezavart az autósok életébe a Kertész utcai felújítás miatt nemrég életbe léptetett új forgalmi rend, amelyről mi is bővebben írtunk. Több helyi sajtóorgánum "reggeli káoszról", "dugókról" számolt be az első napokban, ezért hírportálunk is lecsekkolta a helyszínt, ezúttal a péntek délutáni csúcsforgalomban készítettünk pár fotót a főbb csomópontokról.

Fotóink tanúsága szerint akkor épp "elmaradt" a közlekedési káosz, bár meglehetősen élénk volt a forgalom, főleg a Kertész utca és az Ostorosi út sarkán, valamint az Ostorosi út és a Maklári út találkozásánál.

Mint ismert, a Kertész utcában félpályás lezárás lépett érvénybe, az említett szakaszon a Kertész utca egyirányúsítva lett az Ostorosi út irányába. Értelemszerűen az Ostorosi út felől emiatt tilos a behajtás. Ennek a lezárásnak a terelő útja a Maklári út, amelyet az Ostorosi úton keresztül lehet elérni.

 

A lezárás másik végére, a Szarvas térre is elzarándokoltunk, ahol azt tapasztaltuk, hogy rendesen belenyúltak a körforgalom és a környező utcák közlekedési rendjébe, de szerencsére van egy STOP tábla, ami előtt el lehet mélázgatni, hogyan tovább.

Csak emlékeztetőül: a Maklári útnak a Frank Tivadar utca és Hadnagy utca közötti szakaszán félpályás lezárás van úgy, hogy az említett szakaszon egyirányúsított a Hadnagy utca irányából a Frank Tivadar utca felé. A Kertész utca Szarvas tér és Frank Tivadar utca közötti szakasza egyirányú maradt, azonban az iránya megfordult, tehát a Frank Tivadar utca felől lehet haladni a Szarvas tér irányába. Ez biztosítja azok közlekedését, akik a Maklári úton érkeznek a Hadnagy út felől és szeretnének továbbhajtani a Mekcsey István utcán keresztül a Bástya utca irányába. A Mekcsey István utca egy szakaszán pedig félpályás a lezárás olyan formában, hogy az utcát egyirányúsították a Szarvas tér irányából a vasúti átjáró irányába. A vasúti átjáró felől a behajtás tilos.

Világos? Ha nem, íme egy kis segítség:

A helyszínen járva nem kellett közlekedési szakembernek lennünk, hogy megállapítsuk a STOP-, Egyirányú utca- és Behajtani tilos! táblák ellenére Eger egyik "legneuralgikusabb", legbalesetveszélyesebb közlekedési pontja ez.

Pár perc leforgása alatt meg is bizonyosodhattunk erről, ugyanis hárman is szembe hajtottak a forgalommal. A legdurvább eset az volt, amikor egy autós a két Behajtani tilos! tábla ellenére berongyolt a megfordított irányú Kertész utcába (lásd sötét színű Citroent az előrtérben). Feltételezzük, a figyelmetlen sofőr rutinból, megszokásból vezetett.

Fotónkon is látszik, csak a szabályosan közlekedő autósok lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt baleset. A szabálysértő sofőr hátra tolatott, majd sértetlenül elhajtott.

 

Egy másik sofőr is csaknem elkövette ugyanezt a hibát, de szerencsére észbe kapott az utolsó pillanatban és sikerült elfordulnia a helyes irányba, az Almagyar utcába (képünk előterében látható a vétkes autós). Itt is a szabályosan közlekedő, másik autós lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt baj, hiszen neki elsőbbsége volt.  

A szintén egyirányúsított Mekcsey utcából is sikerült egy autósnak szembe hajtania a forgalommal a tiltó tábla ellenére.

Mivel épp nem érkezett oda jármű, szerencsére itt sem történt baj. Ez az egyirányú szakasz egyébként két sávból is megközelíthető: a Kertész utca, vagy a Maklári út irányából.

A balesetközeli helyzetek láttán jogosan merülhet fel a kérdés, lehet-e valamit tenni azért, hogy a Szarvas téri közlekedés biztonságosabb legyen? Egy biztos: sokkal óvatosabbnak, körültekintőbbnek kell lenniük az áthajtó sofőröknek, és bár nem vagyunk közlekedési szakemberek, azért talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy szükség lenne-e még több, a forgalmi rend változására figyelmeztető táblát kihelyezni a környező utcákba.

 

Tekintse meg a teljes galériánkat:

#GALLERY_126#

Fotók: Keller Richárd

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló